Objavljeno u kategoriji BiH na 14.12.2014 10:26:29

Prošlo je 29 godina od smrti Nerkeza Smailagića

Nemjerljiv doprinos razumijevanju islama

Danas se navršava 29 godina od smrti Nerkeza Smailagića, uglednog bošnjačkog pisca, doktora nauka, prevodioca, publiciste, piše bh. novinska agencija Patria.

IZ BIOGRAFIJE

Smailagić je rođen 1927. godine u Banjoj Luci gdje je završio osnovnu i srednju školu, a od ranih dana svojom inteligencijom privlači pažnju okoline.

Pravni fakultet u Sarajevu upisuje 1947. godine, a diplomira 1951. kao odličan student i izabran je za asistenta na predmetu Historija političkih doktrina. 1953. godine odlazi na specijalizaciju u Francuskoj, gdje boravi i akademske 1954/1955. godine. U tom periodu Smailagić je završio specijalističke studije iz savremenih političkih doktrina na Visokoj školi za političke nauke u Parizu.

U Sarajevo se vraća 1955. godine i na Pravnom fakultetu nastavlja svoju asistentsku karijeru. Predmet njegovog naučnog interesiranja su bili pravo, politička filozofija, povijest kultura i civilizacija. Interesiranje za filozofiju, sociologiju, političku filozofiju vodi ga do katedre za sociologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu gdje radi kao asistent.

ODLAZAK U ZAGREB

Smailagić svoj radni vijek nastavlja 1962. godine na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu. Zagrebačko sveučilište i grad Zagreb pružit će Nerkezu Smailagiću sve ono što nije našao u tadašnjem Sarajevu i tadašnjoj Banjoj Luci, a ponajprije veću slobodu rada i mišljenja. Smailagić je svoja glavna djela napisao i objavio u glavnom gradu Republike Hrvatske, pa i ona o islamu, kojima je dao trajan pečat u drugoj polovini XX stoljeća.

U tom periodu rado je viđen kao univerzitetski nastavnik, ugledni autor, prevodilac i publicist vrijednih knjiga s područja pravno-političkih doktrina, filozofije, kulture, civilizacije, povijesti, islamologije. Prevodio je sa francuskog, njemačkog, engleskog i talijanskog jezika. Na pravnom fakultetu u Ljubljani doktorirao je 1976. godine.

STVARALAČKI OPUS

Djela Nerkeza Smailagića, koja je napisao, preveo ili priredio, s područja islamske leksikologije, kur'anskih studija, filozofije, kulture, civilizacije vratila su islamskoj knjizi na ovim prostorima dostojanstvo, ne samo učenosti i stručnosti, već i opsežnosti. Nerkez Smailagić nudi svoju vlastitu koncepciju islamskih studija s ciljem predstavljanja islama u njegovoj unutarnjoj originalnosti i jedinstvenosti i vanjskoj mnogodimenzionalnosti.

Za Smailagića ''Islam nije samo vjera, nego i stil života, kojim se oblikuje egzistencija, svakidašnjost i ponašanje njegovih pristaša. Ili, drugim riječima, islam nije samo teologijski, nego i kulturni sistem''.

Smailagić svoje islamske studije namjenjuje i muslimanskom i nemuslimanskom čitateljstvu. U svojim djelima posvećenim islamu posebno afirmira univerzalnost islama. Islam je svjetski fenomen naprosto stoga što je sama svjetska povijest omogućena islamom. Nerkez Smailagić je u svojim studijama i hrestomatijama o klasičnom islamu tragao za odgovorom na pitanje koliko savremeni svijet duguje islamu kao, kako on kaže, ''jednoj velikoj kulturi na čijim osnovama su izrasli i žive toliki narodi''.

Neka od djela ovog značajnog bošnjačkog intelektualca su „Uvod u Kur'an“, „Leksikon islama“, „Historija političkih doktrina“, „Klasična kultura islama“, a preveo je značajna djela evropskih i svjetskih mislilaca, filozofa i stvaralaca.

Umro je iznenada 14. decembra 1985. godine u 58. godini života. U sarajevskom naselju Alipašino Polje jedna od ulica nosi njegovo ime.