Članak

HNK Na respiratorima tri pacijenta životno ugrožena, Jablanica žarište

U Čitluku iz dana u dan sve više i trenutno je fokus epidemioloških mjera

(Patria) - "Trenutno je u izradi 20 uzoraka, za očekivati je u drugoj smjeni veći broj uzoraka. Imamo jedno stacionarno stanje dva dana u Konjicu. U Jablanici se otvara novo žarište, dva slučaja, radi se o obiteljskoj epidemiji", kazao je danas dr. Jurica Arapović iz SKB Mostar o stanju u HNK povodom pandemije korona virusa.

Specijalizacija infektologije i član Kantonalnog štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona Jurica Arapović je kazao da je prema trenutnom stanju Čitluk u fokusu epidemioloških mjera.

"U Čitluku iz dana u dan sve više i trenutno je fokus epidemioloških mjera, poduzimaju se sve mjere. Do sada smo analizirali preko 100 kontakata,. Očekivati je kako bude pristizao veći broj novih Covid 19 slučajeva, biće veći obuhvat epidemiološki i više kontakata".

"Do sada je izdato 1.194 rješenja o nadzoru, sa 55 sa jučerašnjim danom. Svaki dan je sve više tih rješenja. Trenutno su tri bolesnika životno ugrožena i na respiratoru su. Imamo jednog bolesnika koji je do sada bio na respiratoru, sada je na potpornoj terapiji kisikom, nije u cjelosti na aparatu. Nadati se da će nastaviti tim putem i biti dobro. Ulažemo maksimalni napor", objasnio je Arapović.

Kazao je da je Čitluk sada u fokusu i zamolio građane:

"Preporučujem građanima u Čitluku da se stave u samoizolaciju".

"Tamo gdje je evidentirana zaražena osoba poslije prvoboljelog, imali smo 11 kontakata i negativni su. Liječnik koji je bio u kontaktu sa prvooboljelim i nekim kontaktima iz obitelji je pozitivan i u kućnoj je izolaciji. Imamo još jednu liječnicu koja je pozitivna koja je bila u kontaktu sa prvooboljelom u Širokom Brijegu, trenutno je u izolaciji", pojasnio je kroz odgovore na novinarska pitanja.

Dodao je da je jedna od zaraženih i liječnica iz Konjica.

#BiH