Članak

Čović konačno progovorio, a bolje da nije: CIK i dalje problem predsjednika HDZ-a!

Moram podržati jutrošnje naslove da Čoviću glave neće doći "službeno Sarajevo"

Piše: A. Čorbo-Zećo


Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović konačno se oglasio i smatra da bi za BiH bilo najbolje zatvaranje granica kako bi se njeni građani što bolje zaštitili od pandemije virusa korona.

Ranije je, nakon obavljenog testiranja, kazao i da nije pozitivan, a prema izvorima Patrije bio je u kontaktu s prvozaraženim iz Mostara i eto imao je privilegiju da se testira. No, Čović je osim njegovih prijedloga za borbu protiv koronavirusa iskoristio priliku da opet pokaže svoje pravo lice. On već misli na ono što slijedi.

Cilj je nipošto prepustiti Centralnu izbornu komisiju drugima. Jer vlast je vlast, a najlakše se do nje dolazi kad imaš kontrolu u CIK-u. 

Podsjećamo, Predstavnički dom PSiH izglasao je prestanak mandata čalanova Centralne izborne komisije BiH Ahmeta Šantića, Suada Arnautovića Branka Petrića i Novaka Božičkovića. Za nove članove CIK-a imenovani su Ahmet Šantić, Suad Arnautović, Vanja Bjelica i Jovan Kalaba. Tada su SNSD, Srpski blok i HDZ napustili sjednicu.

Kada je riječ o problemima koji su nastali u radu institucija na nivou BiH, Čović je rekao da se sada treba baviti virusom korona, te dodao da bez promjene odluke vezane za izbor članova Centralne izborne komisije BiH, neće biti ni budžeta.

A, kako da se borimo protiv korone ako nema Budžeta. 

I dok policija, službenici i svi normalni ljudi zahtijevaju Budžet za 2020. godinu Čović opet uvjetuje. Sada više nije Izborni zakon, jer šta će mu on ako nema kontrolu CIK-a. I tako je nakon najave nove blokade, govoreći o pomoći EU BiH u medicinskoj opremi, kazao da smatra da nije realno očekivati od nekoga da to učini, kada se taj neko i sam suočava sa istim problemima, te dodaje da je sa šefom Delegacije EU u BiH Јohanom Sattlerom razgovarano o pomoći koja je potrebna privredi BiH.

Čović strmoglavo ide ka svom političkom kraju. Najnoviji u nizu skandala koji se povezuju sa predsjednikom najveće nacionalne partije u Hrvata je onaj vezan za odluku Herceg-bosanske županije, odnosno Kantona 10, čiji je premijer Ivan Jozić, inače član HDZ-a BiH donio odluku da je na teritoriju tog kantona zabranjen ulazak državljanima BiH. Kada su vidjeli da im neće nekažnjeno proći ova nadasve diskriminirajuća odluka brzo su je povukli, ali dokument ostaje za pamćenje.

Moram podržati jutrošnje naslove da Čoviću glave neće doći "službeno Sarajevo", međunarodna zajednica ili neki drugi strani faktor. Njegova suverena vladavina u posljednjih 17 godina biće urušena od strane njegovih ljudi, a prvi su na potezu birači na općinskim izborima u oktobru ove godine, koji će imati šansu kazniti Čovićeve katastrofalne poteze, opasne presedane i nebrojene skandale bez premca.

#BiH