Članak

Dok kriminalci nose duge cijevi, bivša Vlada KS građanima onemogućila dobivanje oružja

Međutim, problem je što odgovor nije dat na definisano pitanje, nego je odgovoreno onako kako su u MUP-u KS mislili da treba odgovoriti.  

SARAJEVO, (Patria) - Obavještavamo vas da su nadležne policijske uprave na području Kantona Sarajevo tokom 2018. godine izdale fizičkim licima 900 odobrenja za nabavku vatrenog oružja, dok su u 2019. godini izdata 874 odobrenja, navedeno je u odgovoru Odjeljena za odnose s javnošću MUP-a KS na upit Novinske agencije Patria.
 
Međutim, problem je što odgovor nije dat na definisano pitanje, nego je odgovoreno onako kako su u MUP-u KS mislili da treba odgovoriti.
 
Pitali smo ih koliko je od dana donošenja izmjena i dopuna Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja a to je 15. juli 2019. godine izdato oružanih listova građanima KS.
 
Bio je to loš pokušaj zaobilaženja istine. Odgovor bi, prema našim saznanjima trebao glasiti “U KS po novom zakonu nije izdat niti jedan oružani list”. A razlog su upravo izmjene i dopune Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja.
 
Broj izdatih odobrenja u 2019. godini, prema dobro upućenim izvorima odnose se na one koji su ranije imali oružani list, a sada su samo tražili oružje.
 
Postavlja se pitanje kakav su motiv imali ex ministar unutrašnjih poslova Admir Katica, bivša Vlada i Skupština KS za donošenje ovakvih izmjena Zakona. Posebno uzimajući u obzir činjenicu da smo imali slučajeve u kojima kriminalci po Sarajevu pucaju iz automatskog naoružanja.
 
Dakle, građanima je zabranjeno nabavljanje dozvoljenog naoružanja, dok kriminalci posjeduju duge cijevi.
 
Osim pismenog ispita o poznavanju propisa, izmjenama i dopunama Zakona uvedena je i praktična obuka, koju će obavljati streljačka udruženja.
 
Jedan od osnovnih razloga za izmjenu Zakona jesu dozvole streljačkim udruženjima za civilna strelišta, što je bivši ministar Katica i sam potvrdio u izjavi na stranici Vlade KS od 15. jula prošle godine.
 
“Zakonom je, prema riječima ministra, preciziran i način dobivanja odobrenja za osnivanje civilnog strelišta, a što je od izuzetnog značaja i za proces provođenja praktične obuke u rukovanju oružjem kao jednog od posebnih uvjeta za dobivanje odobrenja za nabavljanje oružja”, kaže se u objavi na stranici Vlade.
 
“Ovo je bio i osnovni razlog pokretanja izmjena i dopuna Zakona jer trenutno na području Kantona Sarajevo nije moguće izdati odobrenje za nabavku oružja zato što niko nema dozvolu izdatu od policijske uprave za obavljanje praktične obuke, a kao razlog se navodi da niti jedno strelište nema upotrebnu dozvolu”, rekao je bivši ministar unutrašnjih poslova.
 
Potvrdio je Katica tada i da nije moguće izdati odobrenje za nabavku oružja jer niko nema dozvolu za strelište.
 
Naši izvori kažu da se postavlja pitanje kojim udruženjima će ta dozvola biti izdata i je li ovo “nabacivanje” poslova određenim udruženjima. Također, postavljaju pitanje zašto MUP KS nije formirao svoju jedinicu koja bi obučavala građane, čime bi novac išao u budžet, a cijeli proces išao brže.
 
Da je cijeli proces iskomplikovan govori i podatak da još nije formirana ni komisija za pismeni ispit.
 
Saznajemo da su i pojedine prodavnice oružja i streljiva počele ucjenjivati građane koji kupuju vazdušnu pušku, da se moraju učlaniti u određeno streljačko udruženje ako brzina dijabole prelazi 200 m/s.
 
Šta je bio motiv bivšem ministru unutrašnjih poslova i bivšoj vlasti u Kantonu Sarajevo nije poznato, ali smo slobodni zapitati se jesu li i s kakvom namjerom građane Kantona Sarajevo ostavili bez mogućnosti dobivanja oružja.
 
Kamo sreće da su uradili suprotno, pa kriminalce razoružali.
 
No, policija u Kantonu Sarajevo ima još jedan problem. Nemaju bazu otisaka pištolja. To su nam potvrdili u odgovoru na naš upit: “Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ne posjeduje bazu kako ste naveli u zahtjevu”. A pitali smo ih imaju li bazu otisaka oružja.
 
Svi smo na TV vidjeli kako neki forenzičari uspoređuju ispaljene metke i čahure kako bi nekog osumnjičili ili riješili sumnje.
 
Očito u Kantonu Sarajevo smatraju da im to niije potrebno. U Zakonu o nabavljanju, nošenju i držanju oružja i municije Tuzlanskog kantona ta baza podataka postoji.
 
Precizirana je u Članu 51 Zakona (evidencija otisaka oružja).
 
“(1) Pravna i fizička lica koja imaju registrovano oružje na području Tuzlanskog kantona dužna su omogućiti Ministarstvu uzimanje otisaka oružja (mehanički trag), radi unosa otiska u propisanu evidenciju.
(2) Ministarstvo će za obavljanje poslova iz stava (1) ovog člana, kao i za vođenje zbirki oružja i municije, sistematizovati posebno radno mjesto.
(3) Za uzimanje otisaka oružja iz stava (1) ovog člana ne naplaćuje se naknada.
(4) Odgovorno lice kantonalnih organa državne službe, drugih kantonalnih organa i jedinica lokalne samouprave na području TK dužno je postupiti po odredbama stava (1) ovog člana”.
 
Možda nije novinarski prepisivati članove zakona, ali to smo uradili kako bi stručnjaci u KS vidjeli šta su zapravo trebali uvrstiti u izmjene Zakona, umjesto izmjena koje onemogućavaju izdavanje oružja. Uzmimo primjer da u Sarajevu ima 1.000 pištolja iste marke i da je tim pištoljem počinjeno ubistvo, kakvom magijom istražitelji mogu ustanoviti kojim je pištoljem ubistvo počinjeno.
 
Kome je u interesu da u KS nema ovakve baze, koja bi zasigurno olakšala istrage ubistava ili je možda to i razlog da je nemamo.
 
Nadležni u Kantonu Sarajevo ozbiljno bi se trebali pozabaviti Zakonom o nabavljanju, držanju i nošenju oružja.
 
Iako je nemoguće tvrditi da je bilo namjere da se građanima KS onemogući dobivanje oružja, isto tako je nemoguće i negirati tu namjeru. 
 

#BiH