Objavljeno u kategoriji Svijet na 09.12.2014 16:24:42

Hvalio se na Twitteru: Imamo radioaktivnu bombu u Evropi!

Javio se navodni stručnjak za oružje koji radi iz IS

Muslim Al-Britani, navodni stručnjak za oružje koji radi za Islamsku državu (IS), objavio je na svom Twitter profilu kako IS posjeduje radioaktivnu bombu koja se sada nalazi u Evropi, piše Free Beacon, prenosi bh. novinska agencija Patria. 

Militanti su još prije iz univerzitetskog istraživačkog centra u iračkom Mosulu ukrali određeni materijal za izradu oružja, ali koje, kako kažu naučnici, nema veliku razornu moć.

Neki su funkcioneri američke vlade izrazili zabrinutost da bi IS mogao pokušati prokrijumčariti nuklearni i radioaktivni materijal iz Iraka.

Bivši savjetnik Pentagona Michael Rubin kaže kako bi najavi detonacije takve bombe trebalo posvetiti veliku pažnju.

"Protuterorističke službe često planiraju sprječavanje ponavljanja zadnjih terorističkih napada, dok teroristi cijelo vrijeme nastoje šokirati nečim novim", rekao je i dodao da Al-Britani možda i laže kako bi "psihološki" uznemirio Evropu, ali da je to sada teško procijeniti.

Društvena mreža Twitter je u međuvremenu zablokirala njegov profil.

"Terorističke grupe imaju motivaciju i sad, zahvaljujući vakuumu nastalim povlačenjem iz Iraka, imaju i sredstva da udare po Zapadu kao nikad do sad", zaključio je Rubin.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android