Objavljeno u kategoriji Svijet na 09.12.2014 12:47:58

SAD zabranile bezbjednosnim službama da uzimaju vjeru kao osnov za djelovanje

Širom SAD su izbili protesti pošto velika porota u Fergusonu nije podigla optužbu protiv policajca koji je ubio nenaroužnog 18-godišnjeg crnca

Američka vlada izdala je nova uputstva, u kojima se zabranjuje federalnim bezbjednosnim službama da vjeru ili nacionalno porijeko uzimaju kao osnov za djelovanje odnosno legitimaciju osoba.

Ova odluka donesena je nakon što su skorašnji protesti pokrenuli pitanje uloge rase u djelovanju policije, a kao razlog za zabrinutost naveli su to da protiv dva bijela policajca nisu podignute optužnice nakon ubistva nenaoružanih crnaca.

Organizacije za ljudska prava navele su kako su zadovoljne ovakvom odlukom američkih vlasti, no  kazali su kako ipak nisu sigurni koliko će ova odluka biti od koristi u praktičnom smislu.

Organizacije su naročito izrazile žaljenje jer ova uputstva ne vrijede u slučaju pregleda na aerodromima i graničnim prelazima, kao i zato što nisu obavezujuća za policijske službe na lokalnom nivou i na nivou saveznih država.

Nova uputstva koja je izdala američka vlada se nadovezuju na zabranu uzimanja rase kao činioca u profilima osumnjičenih koja je uvedena 2003., no organizacije za ljudska prava i tada su upozorile kako ova odluka ima mnoge praznine.

Širom SAD su izbili protesti prije nekoliko dana nakon što velika porota u Fergusonu nije podigla optužbu protiv policajca koji je ubio nenaroužnog 18-godišnjeg crnca, kao i par dana kasnije kada porota u Njujorku nije podigla optužnicu protiv policajca koji je tokom privođenja grubim zahvatom ugušio 43-godišnjeg prodavca nelegalnih cigareta na ulici. 

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android