Objavljeno u kategoriji Sport na 21.03.2014 00:00:00

Berberović: Oni koji trebaju nagraditi vrhunske sportiste, to ne rade

Berberović sa trenerom Mirsadom Terzom u Barceloni prošle godine

Belmir Berberović osvajač zlatne medalje na prošlogodišenjem Evropskom prvenstvu u Barseloni u bodybuildingu i fitnessu, za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) otkriva kako je počeo sa ovom specifičnom sportskom disciplinom. Iako je u sportu više od 20 godina, nakon odsustva od osam godina, 2008. godine počinje trenirati isključivo na spravama za kardio trening.

- Tek 2010. počinjem sa aktivnim treningom snage, čisto rekreativno, do tri puta sedmično uz kvalitetan kardio trening koji je bio prioritet zbog nastupa na takmičenjima u polumaratonu. Za nastupe na bodybuilding takmičenjima i bavljenje tom disciplinom, s druge strane, isključivo je zaslužan trenerski par Mirsad i Sanela Terzo. Prvi nastup bio je na državnom prvenstvu u Cazinu 2012., a nastupio sam u u kategoriji athletic fitness– kaže Berberović.

No, osvajanje Evropskog prvenstva u Barseloni za Belmira ima poseban značaj, naročito što je bio jedini učesnik iz BiH.

- Dobio sam nekoliko priznanja za postignuti rezultat od Bodybuilding Saveza BiH, Olimpijskog komiteta BiH, Sportskog saveza BiH. Naravno, bilo bi mi malo draže da tako osjećaju i oni koji treba da nagrade vrhunske rezultate, ali nažalost nije baš tako – kaže Berberović za NAP.

Tokom prošle godine osvojio je nagrade na takmičenjima u BiH, Sloveniji i Bugarskoj u kategorijama athletic fitness, physique, vratilo i razboj.

- Kategorija athletic fitness, u kojoj nastupam je veoma specifičnog karaktera. Osim što takmičari moraju dominirati atletskim izgledom i atletski izraženim mišićnim grupama, takođe moraju biti snažni i izdržljivi. Pored poziranja na bini, takmičari su obavezni izvoditi vježbe snage, maksimalan broj ponavljanja na vratilu i razboju, te vježbe izdržljivosti, 1000 metara na veslačkom ergometru – ističe Berberović.

U svakom slučaju, prema Belmirovim riječima, obje kategorije su sastavni dio evropskih i svjetskih prvenstava, Svjetske bodybuilding i fitness federacije IFBB.

Belmir ima punu podršku porodice, trenera, okoline i svi komentari su pozitivni. Kaže kako je u ovom sportu za relativno kratko vrijeme napravio veliki uspjeh što su prepoznali i mediji, za razliku kada se bavio drugim sportovima.

- Bavim se taekwondoom već više od 20 godina. Nosilac sam zvanja crni pojas 4. Dan i obavljam funkciju generalnog sekretara i trenera u najuspješnijem taekwondo klubu u državi, klubu Novi Grad Sarajevo. Osim taekwondo iskustva, nosilac sam i crnog pojasa 3. Dan u hapkidou, redovno se bavim trčanjem i nastupam na polumaraton i maraton takmičenjima. Tokom ranijeg perioda nastupao sam na takmičenjima u atletici u disciplini skok s motkom, te aktivno učestvovao na takmičenjima u streljaštvu i alpinizmu – kaže ovaj svestrani sportista.

Ipak, za svakog sportistu ishrana ima značajnu ulogu. Tako je i kod Belmira.

- Ishrana se uglavnom svodi na veći unos ugljikohidrata i proteina, što otprilike iznosi i do 2500 hiljade kCal suficita dnevno prema sačinjenom planu i programu. Trening se svodi na pet dana sedmično, i to uglavnom vježbe za jednu mišićnu partiju dnevno gdje se izvode serije do 12 ponavljanja maksimalno, opet u skladu sa planom i programom koji je sačinio moj trener Mirsad Terzo. Tokom priprema za takmičenje, gubljenja viška kilograma, ishrana se bazira na rotaciji ugljikohidrata i konstantan unos proteina – kaže Berberović.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android