Članak

Čović na korak od sankcija: Hrvate doveo u konflikt sa Washingtonom i približio ih Moskvi!

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH na korak je od Crne američke liste. 

Piše: A. Čorbo-Zećo


Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH na korak je od Crne američke liste. 

Jasno je to iz nastupa zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthew Palmer koji je govorio o najnovijoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini. Palmer je u intervjuu za Glas Amerike kazao kako BiH ne može priuštiti sebi da posrće iz jednog kriznog trenutka u drugi.

„Gospodin Dodik se i ranije ponašao na način koji je nedosljedan i nespojiv sa Dejtonskim sporazumom i on je zbog toga bio predmet američkih sankcija. Svako ko se pridruži anti-dejtonskim stavovima rizikuje da se pokrene takav odgovor Sjedinjenih Država", kazao je Palmer.

Čović se javno Dodiku pridružio i u blokadama i u napadima na Ustavni sud BiH, a čime je bosanske Hrvate doveo u konlflikt sa Washingtonom i približio ih Moskvi!

Zbog sve opasnijeg djelovanja Čovića, izvori iz diplomatskih krugova odavno kazuju da je Dragan Čović, lider bosanskohercegovačkog HDZ-a vrlo blizu američkim sankcijama.

Retorika Čovića, naročito posljednjih nekoliko mjeseci podjednako je negativna kao i Dodikova. Metode ucjena u formiranju vlasti, kao i samo deklarativna priča o putu u NATO i EU međunarodnoj zajednici sve više smeta, jer djela govore suprotno.

Izmjene Izbornog zakon BiH kako ih traži Dragan Čović donijele bi nove etničke podjele u BiH. Čović traži da člana u Predsjedništvu BiH mogu izabrati samo Hrvati iz Hercegovine, koja se smatra izbornom bazom HDZ-a, dok bi ta mogućnost bila oduzeta bosanskim Hrvatima. 

Po istom principu Čović želi urediti izbor delegata u Federalni dom naroda. Ovakvi zahtjevi su suprotni Dejtonskom sporazumu. 

Uspostava zasebne teritorijalne jedinice u BiH bio je ratni cilj hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, što je Haški tribunal ocijenio kao udruženi zločinački poduhvat, kojim se dio BiH nasilnim putem želio pripojiti Hrvatskoj.

Iako iz HDZ-a konstantno ističu da su promicatelji evropskih vrijednosti djela koja su vidljiva na terenu udaljavaju ih od demokratskih vrijednosti.

"Ne mora biti entitet, to može biti bilo kakva federalna jedinica", rekao je Čović još prije godinu i po dana.


 

#BiH #MiloradDodik #DraganČović