Objavljeno u kategoriji Svijet na 08.12.2014 09:47:39

Opasan izvještaj: Da li je CIA mučila osumnjičene za napade 11. septembra?

Obama: Nema ništa protiv objavljivanja izvještaja

Ove sedmice bit će objavljen izvještaj koji bi trebao pokazati da li je CIA mučila zarobljenike za koje su smatrali da su islamski teroristi, a strane vlade i američki državljani strahuju da bi to moglo izazvati "nasilje i ubistva", piše Fox News, prenosi bh. novinska agencija Patria. 

Objavljivanje ovog izvještaja, prema mišljenju jednog Republikanca iz Michigana, moglo bi poslužiti islamističkim grupama da ga koriste kao povod za daljnje nasilne napade.

Studija rađena na ovu temu ima 6.000 stranica, a izvještaj čije se objavljivanje očekuje bit će sažetak i imat će 480 stranica. 

Neki američki funkcioneri upozoravaju da bi ovaj izvještaj mogao izazvati nasilje i smrt u cijelom svijetu. 

Iako Obamina administracija tvrdi da nema ništa protiv objavljivanja izvještaja, državni sekretar John Kerry zatražio je u petak od senatorice Dianne Feinstein, koja predsjedava nadležnim odborom u Senatu, da uzme u obzir kada će ga objaviti.

Izvještaj se odnosi na zarobljenike al-Kaide koje je CIA navodno skrivala na tajnim lokacijama u Evropi i Aziji nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. godine. 

Funkcioneri koji su ga navodno pročitali kažu da donosi nove detalje o tehnikama koje je CIA koristila u ispitivanju osumnjičenih, a uključuju da zarobljenicima nisu dali spavati, da su ih držali u vrlo malim prostorima, ponižavali, ulijevali im vodu u grlo, tzv.waterboarding metoda, kojom se simulira utapanje. 

Barack Obama je već prije priznao da su "mučili neke osobe", ali Ministarstvo pravosuđa nije tada pronašlo ništa sporno u djelovanju CIA-e.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android