Članak

UIO BiH: U tri odvojene akcije oduzete cigarete i duhan vrijednosti 35.000 KM

Radilo se o 1.380 paklica cigareta i 10 kg sitno rezanog duhana, saopćila je Uprava za indirektno oporezivanje.

SARAJEVO, (Patria) - Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u tri odvojene akcije na području grada Tuzle i opštine Bratunac oduzeli su cigarete i rezani duhan u vrijednosti 35.000 KM.

Ovlašteni službenici UIO, Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, regionalnog centra Tuzla, na osnovu ranijih operativnih saznanja na području grada Tuzle, kod jednog fizičkog lica pronašli su veću količinu cigareta i rezanog duhana, koji nisu bile obilježeni na propisan način akciznim markicama UIO.

Radilo se o 1.380 paklica cigareta i 10 kg sitno rezanog duhana, saopćila je Uprava za indirektno oporezivanje.

U akciji na području grada Tuzle, ovlašteni službenici UIO su u saradnji sa Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove TK-a i MUP TK-a PS Centar, kod pet fizičkih lica pronašli veću količinu rezanog duhana i cigareta koji nisu bile obilježeni na zakonom propisan način.

Radilo se o 1.140 paklica cigareta, 5385 ručno motanih cigareta i 18 kg sitno rezanog duhana.

U trećoj odvojenoj akciji na području koje pokriva regionalni cantar UIO u Tuzli, službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja na osnovu ranijih operativnih saznanja na području opštine Bratunac kod fizičkog lica pronašli su veću količinu cigareta bez zakonom propisanih akciznih markica i sitno rezanog duhana, i to 1.980 paklica i 30 kg sitno rezanog duhana.

Oduzeta roba nije bila obilježena na propisan način akciznim markicama koje izdaje Uprava za indirektno oporezivanje, niti je postojala dokumentacija o porijeklu robe. Vrijednost oduzete robe u ove tri odvojene akcije iznosi 35.000 KM, a protiv fizičkih lica od kojih je roba privremeno oduzeta preduzete su zakonom propisane mjere i radnje.

U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema, kao i vozila donirana od strane Ambasade SADputem programa EXBS.

#BiH #Tuzla #UIOBiH #Cigarete #Duhan