Članak

Evropska unija odbila Trumpov plan za Bliski Istok

Kako kaže, Trumpov plan odstupa od međunarodno usaglašenih parametara.

SARAJEVO, (Patria) - Evropska unija odbacila je danas mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa za Bliski Istok i pokazala zabrinutost zbog namjere Izraela da Palestincima oduzme još teritorija.

Trumpov plan, koji je objavljen prošle sedmice, predviđa formiranje države Palestina, ali ne zadovoljava ni minimum zahtjeva Palestinaca i veliki dio okupiranih teritorija na Zapadnoj obali ostao bi Izraelu.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnoost Josep Borrell saopćio je da EU i dalje insistira na formiranju dviju država sa granicom koja je postojala do 1967. godine, a ostavlja mogućnost da se Izrael i nezavisna i suverena država Palestina eventualno dogovore o razmjeni nekih teritorija.

Kako kaže, Trumpov plan odstupa od međunarodno usaglašenih parametara.

"Da bi se došlo do pravednog i trajnog mira, pitanje konačnog statusa mora se riješiti direktnim razgovorima strana u postukpu, a to uključuje saglasnost o granici, statusu Jerusalema i o pitanju izbjeglica", rekao je Borell.

Svjetske agencije podsjećaju da je Trampov plan pozdravio i pohvalio izraelski premijer Benjamin Netanjahu, ali ga je predsjednik Palestine Mahmuid Abas odbacio kao "besmislen". Isto su uradile i arapske države iz Persijskog zaliva.

#Svijet #EU #SAD #Palestina #Izrael #DonaldTrump #JosepBorell #BliskiIstok