Objavljeno u kategoriji Biznis na 20.03.2014 00:00:00

Domaćim firmama dati milione KM iz Elektroprijenosa!

Elektroprijenos BiH: Spremni za velike investicije u mrežu

Deblokada novca državne kompanije za prijenos električne energije ujedinila je sindikate metalaca iz oba entiteta, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Naime, kako se vidi iz pisma koje je Patria dobila na uvid Sindikati metalaca Bosne i Hercegovine i Sindikat metalaca i rudara Republike Srpske i 14 domaćih firmi zajednički su zatražili od Vijeća ministara BiH da hitno pokrene izmjenu Uputstva o primjeni Zakona o javnim nabavkama, kako bi bh. kompanije mogle učestvovati u investicijama „Elektroprenosa BiH“, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Naime, deblokadom rada državne kompanije koja na svom računu ima više od 300 miliona maraka, a od čega je veliki dio predviđen za investiranje u zapuštenu elektroenergetsku mrežu BiH, otvorila se šansa za nove poslove bh. kompanijama.

No, kako saznajemo, postoji bojazan da će se tenderskim uvjetima domaće kompanije eliminirati iz poslova, a da će novac biti izvučen iz BiH preko posredničkih kompanija.

Dobro upućeni izvori agencije Patria, upozoravaju da je ova situacija ujedinila dva sindikata koji zajednički traže da bh. firme budu konkurentne u raspodjeli milionskih poslova

Kako saznajemo, sindikalisti iz 14 kompanija elektroenergetskog i metalskog sektora iz cijele BiH uključujući i giganta „Energoinvest“ i „Elektroinžinjering“ iz Banja Luke, pokrenuli su, kako se navodi u pismu državnoj i entitetskim vladama, zajedničke aktivnosti koje imaju za cilj pronalaženje načina za zajedničko učešće ovih kompanija na najavljenim investicionim projektima „Elektroprenosa BiH“.

- Svjesni teškog ekonomsko-socijalnog stanja u BiH, a posebno nepovoljnog privrednog ambijenta u kojem posluju domaća privredna društva, što se direktno odražava na materijalni i socijalni položaj radnika, sindikati u potpunosti podržavaju stvaranje zakonskih pretpostavki za lakše učešće domaćih preduzeća na tenderima za izgradnju infrastrukture u BiH, jer naše kompanije ljudskim resursima, referencama i tehnologijom mogu u potpunosti odgovoriti i najkompleksnijim poslovima – navodi se u pismu premijerima Vjekoslavu Bevandi, Nerminu Nikšiću i Željki Cvijanović.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android