Objavljeno u kategoriji Region na 05.12.2014 14:44:23

Vukovar i Sarajevo žrtva bolesne ideologije: Delegacija iz BiH posjetila najveće hrvatsko stratiše

Sarajevska selegacija u Vukovaru

Bosanskohercegovački Fond memorijali koji štiti grobalja šehida i poginulih boraca tokom agresije na BiH posjetio je najveće hrvatskoh stratište Vukovar, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Predstavnici Fonda memorijali odali su na ovaj način počast poginulim civilima i borcima tokom Domovinskog rata u susjednoj zemlji.

- Ožiljci agresije na Hrvatsku bez premca su najdublji i najbolniji upravo u ovom gradu na Dunavu. Memorijalni dom Ovčara, kao i sama masovna grobnica Ovčara, Memorijalni centar Domovinskog rata smješten  u kasarni Vukovar i na koncu memorijal Mjesto sjećanja - Vukovarska bolnica 1991 lokaliteti su na kojima je delegacija Fonda prije svega odala počast stradalim, a zatim kroz razgovore sa uposlenicima ovih ustanova razmjenili iskustva i metode kojima bi se što kvalitetnije djelovalo na očuvanju tekovina Domovinskog, odnosno u Bosni i Hercegovini Odbarmbeno-oslobodilačkog rata sa početka devedesetih godina prošlog stoljeća kako se zlo nikada i nikome više ne bi ponovilo slično gorko iskustvo – poručili su iz Fonda memorijala.

Metode kojima je, navode iz Fonda dalje,  velikosrpski agresor tretirao građane Vukovara postao je urnek na kojem je počivala politika kreiranja neofašističkog projekta zvanog velika Srbija, koji je agresor kasnije upodrijebljavao kako nad civilima Sarajeva, tako i nad civilima širom Bosne i Hercegovine.

Iz Fonda navode kako poveznicu između Fonda memorijala i ustanova u Vukovaru čini slogan koji korsite, a to je: „Da se ne zaboravi“, prenosi NAP.

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android