Objavljeno u kategoriji Crna Hronika na 05.12.2014 13:09:25

Saobraćajni inspektori za 11 mjeseci izdali 1.252 prekršajna naloga u iznosu 681.380 KM

Inspekcija provjerava nelegalne taksiste

Saobraćajni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove vrše nadzor nad provođenjem Zakona o taksi prijevozu u KS, koji je stupio na snagu 31. marta 2014. godine, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Kao rezultat kontinuiranih i cjelodnevnih inspekcijskih nadzora u periodu od 1. januara do 1. decembra 2014.godine kantonalni saobraćajni inspektori su prilikom vršenja inspekcijskog nadzora javnog vanlinijskog prijevoza putnika-taxi prijevoza u Kantonu Sarajevo izvršili 1.965 kontrola. U posmatranom periodu iz saobraćaja je isključeno 70 vozila, a 4 vozila su privremeno oduzeta do konačne odluke Suda. Doneseno je i 305 rješenja o privremenoj zabrani obavljanja prijevoza, te podneseno 75 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

U ovoj godini inspektori su izdali i 1.252 prekršajna naloga kojima su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 681.380 KM. Stupanjem na snagu Zakona o taxi prijevozu u Kantonu Sarajevo, pored kantonalnih saobraćajnih inspektora poslove kontrole taksi vozila i vozača u skladu sa odredbama istog vrše i policijski službenici ovlašteni od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Ističemo da je Inspektorat saobraćajne i cestovne inspekcije još od 2013. godine akcenat u programskim zadacima
stavio na pružanje usluga taksi prijevoza, što se u punom kapacitetu nastavilo do danas.
Kontrole obavljaju inspektorski timovi, na način da rade u dvije smjene, odnosno u dnevnim i večernjim terminima, što značajno utječe na broj izvršenih kontrola, poduzetih mjera, ali i evidentno poboljšanog stanja u ovoj oblasti, na šta ukazuju i izvještaji nadležnog Inspektorata.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android