Članak

DODVORAVANJE MINISTRU Galić i Radončić 'magijom' zaustavljaju migrante

Zoran Galić konačno je i javno priznao – Granična policija nije sposobna suočiti se s migrantskom krizom

Piše: Amina Čorbo-Zećo


Zoran Galić konačno je i javno priznao – Granična policija nije sposobna suočiti se s migrantskom krizom i za hiljade ilegalnih ulazaka u BiH krivi su oni koji su nadležni da štite BiH i njen suverenitet jačanjem granice.

On je prvi čovjek te agencije, pa je ovo njegovo priznanje trebalo biti karta za odlazak Galića s mjesta direktora. Ili ostavkom ili smjenom. Tako bi trebalo biti u normalnim zemljama. Nikada ne pitaš šta tebi država daje, nego šta ti njoj možeš ponuditi.

A, Galić se u današnjem izdanju Dnevnog avaza pokušao dodvoriti novom ministru sigurnosti Fahrudinu Radončiću kako ovaj tobože sada razumije probleme koje, eto, prije njega niko nije razumio! U vrlo kratkom periodu Galić je ocijenio da je Radončić profesionalac i konkretniji u rješavanju problema nego svi dosadašnji ministri!?

Ne vidi Galić da svi znamo šta se dešava. Na kraju upravo Vjekoslav Bevanda HDZ-ov kadar drži ključ u svojim rukama.

I Galić je blizak HDZ-u, pa je nejasno kako se do sada nisu iznašla novčana sredstva za nova upošljavanja, jer nedostaje kadra u Graničnoj policiji. Očito nije bio interes iako BiH ima ozbiljne probleme s migrantima.

I bivši ministar sigurnosti Dragan Mektić konstantno je ponavljao da je neophodno jačati Graničnu policiju, pa sad ne vidim kako to Mektić nije razumio šta je potrebno, a Radončić vidi. Ili je tek Galić sad progledao.

Jačanje istočne granice nikada nije sprovedeno do kraja, a zapadni susjedi vješto su vraćali migrante u našu zmelju. Za to vrijeme Galić se nije htio zamjeriti Hrvatskoj, pa su policajci koji bi se usudili reći istinu prolazili golgotu.

Državno tužilaštvo BiH još nikada se nije očitovalo o incidentu koji je prijavila Granična policija BiH 7. avgusta o ilegalnom prebacivanju migranata iz Hrvatske u BiH u Velikoj Kladuši i tvrdnjama da su hrvatski granični policajci ušli na teritoriju BiH.

Umjesto Tužilaštva BiH, iz Granične policije BiH plasiraju informacije koje ne odgovaraju stvarnim događajima i pokušava se minimizirati uloga hrvatskih graničara.

Naime, direktor Granične policije BiH Zoran Galić uputio je informaciju Ministarstvu sigurnosti BiH o „prebacivanju stranih državljana iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu“ u kojem informiše ministra Dragana Mektića da nije bilo nezakonitog prelaska državne granice od strane pripadnika MUP RH na područje Velike Kladuše. A, svi znaju, posebno policajci da se to desilo.

Možda Mektić nije vidio Galićevim očima!?

Uglavnom, čini se da su i migranti, njih osam hiljada s istočne granice čuli da se Galić uozbiljio, da je sada i Radončić tu pa na proljeće neće ni pokušati ući u BiH, ne bi li se domogli neke od zemalja EU.

Galić se vješto amnestira, i već moguće probleme prebacuje ponovo na državu, finansije...Ali, nikako da konkretno kaže šta je on uradio. Pritom je skoro cijelu kontrolu nad istočnom granicom preuzela Žandarmerija MUP RS.

Njegovi vapaji da se migrantska kriza neće moći riješiti bez pomoći države samo su pokazatelj Galićevog neuspjeha kao vodećeg čovjeka te policijske agencije.

Nagomilani problemi unutar GP BiH kojom već drugi mandat upravlja Galić samo su eskalirali u migrantskoj krizi.

Granični policajci koji su raspoređeni na graničnom pojasu u više navrata bezuspješno su upozoravali na probleme i ignorantski odnos rukovodstva GP-a na njihove apele da se usložnjava migrantska kriza.

Umjesto Galića koji bi kao prvi čovjek u lancu komandovanja trebao snositi odgovornost, najveću štetu imat će upravo država koju EU već gleda kroz prizmu nehumanog prihvata migranata.

 

#BiH #ZoranGalić #GraničniPolicija #FahurdinRadončić