Članak

Nema dovoljno zastupnika: Raspada se Klub SBB-a u državnom Parlamentu BiH

No, odlaskom Arnauta raspada se i Mješoviti klub poslanika SBB – PDA

SARAJEVO, (Patria) - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut napustio je Savez za bolju budućnost BiH (SBB) i u državnom Parlamentu od sada djeluje kao samostalni poslanik, u skladu sa članom 1.9 Izbornog zakona BiH.

Arnaut je naveo da najava SBB-a o pokretanju tužbe protiv Jasne Duraković onemogućava njegovo dalje članstvo u toj stranci.

„Moja je dužnost štititi i zauzimati se za ljudska prava i osnovne slobode, pitanjima od prevashodnog političkog i javnog interesa. U svjetlu najavljenog procesa protiv gđe. Duraković, istupanje iz članstva u SBB-u i vršim u okviru tih dužnosti“, dodao je Arnaut.

No, odlaskom Arnauta raspada se i Mješoviti klub poslanika SBB – PDA koji nakon izlaska Arnauta iz SBB-a čine Edita Đapo (predsjedavajuća Kluba) i Mirsad Kukić. Naime, klub mogu osnovati najmanje tri zastupnika. Radi stvaranja povoljnih uvjeta za sudjelovanje u aktivnostima Doma, klubovi zastupnika imaju pravo na službene prostorije, finansijska sredstva, administrativne, tehničke i druge uvjete za rad, o čemu odlučuje Zajedničko povjerenstvo za administrativne poslove. 

Inače, SBB je u vlasti sa SDA i DF, kao i SNSD-om i HDZ-om. Imaju i ministrastku poziciju koju obnaša Fahrudin Radončić. SDA ima devet zastupnika, a DF u svom klubu nakon izlaska Envera Bijedića iz SDP-a četiri poslanika.

#BiH #MirsadKukić #SDA #DamirArnaut #SBB #EditaĐapo