Članak

Hiljade antifašista na Igmanu odalo počast učesnicima Igmanskog marša

Centralna manifestacija održana je na Velikom polju gdje je uz prigodna obraćanja upriličen i zajednički ručak. 

IGMAN, (Patria) - Na Igmanu se danas održava velika međunarodna manifestacija antifašizma u povodu obilježavanja 78. godišnjice "Igmanskog marša". Brojne delegacije antifašističkih udruženja položile su cvijeće na centralni spomenike i odale počast učesnicima Prve proleterske brigade. Učesnici današnjeg obilježavanja stigli su iz svih zemalja bivše Jugoslavije.

Centralna manifestacija održana je na Velikom polju gdje je uz prigodna obraćanja upriličen i zajednički ručak. 

Kao i svake godine i danas su se na Igmanu okupile hiljade antifašista iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije noseći zastave Jugoslavije i parole u čast Prve proleterske brigade. 

U noći 27. januara 1942. godine marš je izvela Prva proleterska brigade u surovim zimskim uslovima na temperaturi od minus 32 stepena. Krajem januara 1942. godine, poslije okršaja na Pjenovcu i na Bijelim Vodama, Prva proleterska brigada se na Romaniji našla opkoljena jakim njemačko-ustaškim snagama, nakon čega je štab donio odluku o izvršenju opasnog, ali jedino mogućeg pokreta. Cilj je bio proći pored Sarajeva, preko Igmana, prema oslobođenoj Foči. Podaci o broju učesnika marša su nepotpuni, a kreću se od 500 do 700 partizana.

#BiH