Članak

Naredne sedmice imena ministara u Vladi KS, unutar SDA borba za pozicije

DF će zadržati Ministarstvo zdravstva i dati kandidata za ministra privrede.

SARAJEVO, (Patria) - Naredne sedmice trebalo bi biti izglasano nepovjerenje Vladi KS na čelu sa premijerom Edinom Fortom, nakon što je zaživjela nova skupštinska većina SDA, SBB, DF i BOSS koji imaju 18 zastupnika u Skupštini KS. Sjednica će biti održana 29. januara.

Koalicija SDA, SBB, i DF nazvana Petak 13 jer su u petak 13. decembra predsjednici ovih stranaka najavili koaliciju na svim nivoima vlasti već je podijelila ministarstva u Vladi KS. O imenima, izuzev dva ili tri koja se spominju u medijima, niko još ne želi govoriti. Poznato je da će zajednički kandidat oko kojeg postoji saglasnost za mandatara biti Mario Nenadić, nekadašnji ministar pravde i uprave KS. 

U raspodjeli ministarstava SDA je dobila sedam pozicija i to finansije, komunalnu privredu i infrastrukturu, kulturu i sport, pravdu i upravu, prostorno uređenje, saobraćaj, te boračka pitanja. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović najavio je nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva SDA da će naredne sedmice biti poznata imena ministara, te da će se voditi računa o kvalitetu kandidata. SDA je u određenom problemu jer se borba za ministarske pozicije vodi i između nekoliko struja unutar sarajevske SDA.

SBB je dobio ministarstvo unutrašnjih poslova, obrazovanje i nauku, te rad i socijalnu politiku. U MUP se vraća Ismir Jusko koji posljednjih godina obavlja isključivo ministarske pozicije. Aktuelni je ministar za boračka pitanja KS. Iako je SBB-u pripalo Ministarstvo obrazovanja i već se licitira nekim imenima, moguće je da će doći do zamjene ministarstava između SDA i SBB-a. 

DF će zadržati Ministarstvo zdravstva i dati kandidata za ministra privrede. Još je nepoznato da li će Amela Sofić ostati na mjestu ministrice zdravstva. 

Iako iz SDA najavljuju kvalitetne kandidate očekuje se da će to biti već dobro poznata imena, pa čak i neki kandidati koji su ranije obavljali ministarske funkcije. Sve se glasnije može čuti da će ministar finansija ponovo biti Jasmin Halebić. 

Koliko će stranke voditi računa o nacionalnoj i rodnoj zastupljenosti ministara u Vladi KS pokazat će se već naredne sedmice kada bi se trebao znati konačni sastav Vlade KS.   

#BiH #VladaKantonaSarajevo #SDA #DF #SBB