Članak

Preferiraju se vijesti o tri općine: Zašto Grad Sarajevo diskriminiše Stari Grad

Primjera radi, od početka ove godine objavljeno je 56 vijesti o gradskim općinama, a samo jedna vijest o općini Stari Grad.

SARAJEVO, (Patria) - Na zvaničnoj stranici Grada Sarajeva u rubrici 'Gradske općine' objavljuju se vijesti koje bi se trebale ticati sve četiri gradske općine (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad). Jednostavnom analizom samo naslova u kojima se najčešće spominje općina o kojoj je objavljena vijest stiče se dojam da općina Stari Grad nije jedna od četiri gradske općine. Pritom u toj rubrici nisu nabrojane četiri gradske općine što dodatno unosi konfuziju. 

Primjera radi, od početka ove godine objavljeno je 56 vijesti o gradskim općinama, a samo jedna vijest o općini Stari Grad. Rekorder po broju objava je Općina Centar sa 29 vijesti. Informacije o općini Novo Sarajevo objavljene su 15 puta, a o Novom Gradu jedanaest puta. 

Iako su brojni projekti okončani u Starom Gradu od kojih je vrijedno izdvojiti prvu javnu podzemnu garažu sa funkcionalnim trgom prekoputa Vijećnice takva vijest nije se mogla pročitati na stranici Grada Sarajeva. Nisu se mogle pročitati vijesti ni o renoviranju Doma zdravlja Stari Grad, izgradnji potpuno nove školske sale OŠ „Edhem Mulabdić“, čime se zanemario interes javnosti.

Ovo je kritika i za one koji selektiraju informacije za objavu da povedu računa jer općina Stari Grad ima oko 37.000 stanovnika i ovakav odnos zvanične stranice Gradske uprave Sarajeva šalje lošu poruku stanovnicima starogradske općine bez koje je Sarajevo nezamislivo. 

#BiH #OpćinaStariGrad #GradSarajevo