Članak

VSTV odbio prijedlog glavne tužiteljice Sarajlija: Ko je Kreštalici obećao da će biti njen zamjenik

Zakon o Tužilaštvu KS u članu 5. je jasan: „Glavni tužilac ima najviše dva zamjenika."

Piše: Amra Varatanović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće odbilo je prijedlog glavne tužiteljice Tužilaštva KS Sabine Sarajlija da se tužilac Sead Kreštalica imenuje za v.d. zamjenika glavne tužiteljice navodeći da je ta pozicija potpuno bespotrebna. 

Zakon o Tužilaštvu KS u članu 5. je jasan: „Glavni tužilac ima najviše dva zamjenika. Broj zamjenika glavnog tužioca i broj tužilaca određuje Visoko sudsko i tužilačko vijeće“. 

Bivša glavna tužiteljica KS Dalida Burzić imala je tri zamjenice Aidu Topalović, Berinu Alihodžić i Aniku Kešelj. Nakon što je Burzić imenovana za sudiju Suda BiH, za v.d. glavne tužiteljice izabrana je Anika Kešelj, a samo nekoliko mjeseci kasnije Kešelj je prešla u Federalno tužilaštvo. Za glavnu tužiteljicu imenovana je Sabina Sarajlija, a njene zamjenice ostale su Berina Alihodžić (članica VSTV-a) i Aida Topalović.  

Prijedlog glavne tužiteljice Sarajlija za imenovanje Kreštalice za zamjenika glavnog tužioca sporan je iz više razloga. Protiv Kreštalice je Državnom tužilaštvu podnesena krivična prijava zbog postupanja u slučaju Dženan Memić. Kreštalica je kompromitiran i u nekim ranijim slučajevima gdje je pregovarao oko određenih optužnica. Kreštalica je i disciplinski kažnjavan, a najveću hipoteku nosi zbog slučaja Memić u kojem je zajedno sa Burzić pokušavao održati lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je Kreštalica trebao biti nagrađen ovom pozicijom. 

Državno tužilaštvo provodi istragu za organizirani kriminal, a istragom je obuhvaćeno više osoba. Član 26. Zakona o Tužilaštvu KS predviđa da „glavni tužilac, zamjenici glavnog tužioca i tužioci ne mogu biti pozvani na krivičnu ili građansko-pravnu odgovornost ni za jedno djelo učinjeno tokom obavljanja svojih službenih dužnosti“. No, i pored ove odredbe Državno tužilaštvo imat će zadatak da procesuira sve propuste prijavljenih osoba koje su na bilo koji način odvele istragu u slučaju Memić u krivom smjeru, namjerno sakrivali i podmetali dokaze, te utjecali na svjedoke. Za procesuiranje postoji zakonski osnov u vidu zloupotrebe službenog položaja nosilaca pravosudnih funkcija. 

Na Visokom sudskom i tužilačkom vijeću je da ispita odgovornost glavne tužiteljice Sarajlija u slučaju Kreštalica i zašto je uputila prijedlog za njegovo imenovanje znajući da su zakonom propisane dvije zamjeničke pozicije. Da li je Kreštalici bivša glavna tužiteljica Burzić obećala tu poziciju, a Sarajlija je morala biti izvršilac pitanje je za pravosudne institucije. 
Ako iz VSTV-a tvrde da je pozicija trećeg zamjenika izmišljena onda se postavlja pitanje kako je Burzić ranije imala tri zamjenika i zašto i tada VSTV nije reagirao.  

#BiH