Članak

Kina će u pet dana izgraditi bolnicu za borbu protiv koronavirusa

Kineski mediji prenose da bi bolnica mogla biti završena do ponedjeljka.

(Patria) - Grad Wuhan, žarište novog koronavirusa, ubrzano gradi bolnicu sa 1.000 kreveta za liječenje zaraženih pacijenata, od kojeg je dosad umrlo 26 osoba, a oboljelo njih više od 800.

Kineski mediji prenose da bi bolnica mogla biti završena do ponedjeljka.

Bolnica se gradi u kompleksu koji je ranije bio predviđen za lokalne radnike, u baštama pored jezera, na periferiji grada, javio je jedan državni list.

Wuhan će izgradnjom bolnice kopirati ranije iskustvo iz Pekinga, tokom borbe protiv virusa SARS 2003. godine, kada je u predgrađu glavnog grada Kine za sedam dana izgrađena bolnica u kojoj je liječena sedmina svih zaraženih pacijenata.

"To je bilo čudo upisano u historiju medicinske nauke", navodi list, prenosi Tanjug.

U međuvremenu, Kina je obustavila javni prijevoz u deset gradova, zatvorila hramove tokom lunarne nove godine, pa čak i Zabranjeni grad i dijelove Kineskog zida, kako bi spriječila širenje novog koronavirusa koji je ubio najmanje 26, a zarazio više od 800 osoba, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Dvosedmični praznici uoči „godine pacova“ počeli su u petak, dok rastu strahovi da će broj zaraženih porasti s obzirom na to da stotine miliona ljudi putuju svojim domovima i u inozemstvo. Šangajski Disneyland također će biti zatvoren od subote kako bi se spriječilo širenje virusa.

#Svijet