Članak

RAZLAZ 31. JANUARA Evropska komisija i Evropsko vijeće potpisali sporazum o Brexitu

Potpisivanje je utralo put ratifikaciji sporazuma u Evropskom parlamentu naredne sedmice, čime će biti osiguran nesmetan izlazak Velike Britanije iz EU pod uvjetima sporazuma o razlazu.

SARAJEVO, (Patria) - Predsjednici Evropske komisije Ursula von der Leyen i Europskog vijeća Charles Michel potpisali su sporazum o Brexitu koji je dogovoren u oktobru i koji je ove sedmice odobrio britanski parlament.

Potpisivanje je utralo put ratifikaciji sporazuma u Evropskom parlamentu naredne sedmice, čime će biti osiguran nesmetan izlazak Velike Britanije iz EU pod uvjetima sporazuma o razlazu, javlja Euronews.

Velika Britanija, kako je posljednjim planom predviđenom, trebala bi 31. januara napustiti EU, 47 godina nakon što je postala članica paneuropskog partnerstva.

Glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier također je bio prisutan na ceremoniji potpisivanja sporazuma, održanoj u sjedištu Komisije u Bruxellesu.

U Velikoj Britaniji Zakon o povlačenju iz EU stupio je na snagu u četvrtak kada je dobijena saglasnost kraljice.

Iste večeri Odbor za ustavna pitanja Evropskog parlamenta preporučio je da se sporazum odobri.

Zastupnici Evropskog parlamenta trebali bi raspravljati o sporazumu iduće srijede, 29. januara. Sljedećeg dana diplomate zemalja članica EU trebale bi dati svoj pismeni pristanak, prije službenog odlaska Velike Britanije u petak - u ponoć po srednjoevropskom, 23 sata po britanskom vremenu.

#Svijet #EvropskaKomisija #Brexit