Članak

SDA: SNSD ne može na vlast u FBiH

Uvrštavanjem dijela teritorije Bosne i Hercegovine u svoju Strategiju odbrane i nacionalne bezbjednosti, Republika Srbija načinila je novi udar na Dejtonski mirovni sporazum.

SARAJEVO, (Patria) - Uvrštavanjem dijela teritorije Bosne i Hercegovine u svoju Strategiju odbrane i nacionalne bezbjednosti, Republika Srbija načinila je novi udar na Dejtonski mirovni sporazum. To je direktna prijetnja stabilnosti u regiji, i SDA traži od vlasti Srbije da isključi dio koji se tiče BiH, zaključeno je na Predsjedništvu SDA.

"Podsjećamo da Srbija nije garant Dejtona, kako njeni zvaničnici neistinito tvrde. Srbija je svojim potpisom samo priznala učešće u ratu u Bosni i Hercegovini. Garanti Dejtonskog sporazuma su velike sile na čelu sa SAD. Obaveza Srbije iz prvog člana Dejtonskog mirovnog sporazuma je «da se uzdržava od bilo kakvih akcija protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine", navodi se u zaključku.

Ostali zaključci su:

2. Pozivamo da se imenovanjem ministra za ljudska prava i izbjeglice okonča formiranje Vijeća ministara BiH. Prema dogovoru političkih stranaka od 17. aprila 2019.godine, definisano je da na ovu funkciju mora biti imenovan nestranački kandidat iz reda Ostalih, koji dolazi iz entiteta RS i koji bi bio predložen u konsultacijama svih članica koalicije.Potrebno je da se dogovor ispoštuje.

3. SDA od novoimenovanog Vijeća ministara BiH, kao i od vlada na svim nivoima, zahtjeva da hitno pristupe reformama i realizaciji infrastrukturnih projekata za koja već postoje obezbijeđena sredstva, te da svoj rad u potpunosti posvete poboljšanju općeg ekonomskog stanja i životnog standarda građana. Izgradnju Koridora Vc, brzih i magistralnih cesta potrebno je snažno ubrzati.

4. Podržavamo aktivnosti koje je pokrenulo Ministarstvo sigurnosti BiH na jačanju kapaciteta Granične policije BiH kao odgovor na migrantsku krizu.

5. SDA poziva članove Visokog sudskog i tužilačkog vijeća da podnesu ostavke jer su u potpunosti izgubili kredibilitet u domaćim i međunarodnim stručnim krugovima, kao i povjerenje građana BiH . Izvještaj VSTV-a nije dobio podršku nijednog poslanika niti delegata u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

6. SDA pozdravlja usvajanje Izmjena Zakona o platama i naknadama u Domu naroda PS BiH kojima će se osigurati povećanje plate vojnicima i podoficirima Oružanih snaga BiH s najnižim koeficijentom za obračun plate, koji u ukupnoj vojnoj strukturi profesionalnih vojnih osoba čine 80 posto ljudstva.

7. SDA neće podržati učešće SNSD-a u strukturi vlasti Federacije BiH. Dokle god potpredsjednik Federacije BiH ima značajne ovlasti, a pozicija potpredsjednika RS bude reducirana na protokolarne funkcije, i dok god u Vladi RS nema ministara iz SDA takvi prijedlozi nemaju kredibilitet.

8. Pozivamo na hitno okončanje procesa formiranja vlasti na nivou Federacije BiH. Ponavljamo poziv HDZ-u BiH da bez odlaganja predloži predsjednika Federacije, što je osnovni uvjet za formiranje nove Vlade Federacije BiH. Izborni zakon je u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH, te njegovu reformu ne treba vezivati za formiranje Vlade FBiH.

9. Podržavamo izmjenu strukture Vlade FBiH, koja podrazumijeva osnivanje novih i spajanje postojećih ministarstava, kako bi se poboljašala funkcionalnost izvršne vlasti.

10. SDA poziva da se hitno postigne dogovor koji će omogućiti održavanje izbora u Gradu Mostaru ove godine.

11. Formiranje nove skupštinske većine u Kantonu Sarajevo, koja je izraz demokratske volje građana iskazane na proteklim općim izborima osigurava političku stabilnost i omogućava prevazilaženje cjelogodišnjeg zastoja i snažan razvoj Kantona Sarajevo.

#BiH