Članak

Izmjene ili novi zakon: Vlada KS na odlasku usvojila Nacrt Zakona o visokom obrazovanju

Prema proceduri uslijedit će javna rasprava, ali je evidentno da već postoji nezadovoljstvo unutar akademske zajednice.

Piše: A. Varatanović

Na jučerašnjoj sjednici Vlade KS kao tačka dnevnog reda našao se i Nacrt Zakona o visokom obrazovanju KS koji je jednoglasno usvojen, potvrdila je za Novinsku agenciju Patria ministrica obrazovanja KS Zineta Bogunić. 

Ona je kazala da je iz aktuelnog Zakona o visokom obrazovanju izbačeno 18 članova zakona, ne precizirajući kojih, ali i da je napravljen veliki broj izmjena zakona. Na pitanje da li je riječ o novom zakonu ili izmjenama, Bogunić je rekla da je puno toga promijenjeno, ali da se ne može reći da je u pitanju novi zakon. 

Prema izvoru iz Rektorata Univerziteta u Sarajevu riječ je o potpuno novom zakonu o visokom obrazovanju KS, a ne o izmjenama i dopunama koje su tražene u protekle dvije godine. Akademska zajednica imala je svoje zahtjeve jer se u praksi pokazalo da je Zakon o visokom obrazovanju (stupio na snagu u avgustu 2017.) nedorečen, pa i neprovodiv u nekim svojim odredbama. 

Ministrica Bogunić kaže da su pooštreni kriteriji kada je riječ o izboru u zvanja, odnosno u akademskom napredovanju i naučno-istraživačkom radu. 

„Cilj je bio podići prag kvaliteta naučno-istraživačkog rada“, kazala je Bogunić. 

Jedna od spornih odredbi Zakona o visokom obrazovanju KS bila je što je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu priznat kao nastavna baza fakulteta medicinske grupacije. Na pitanje da li je KCUS i dalje ostao jedina baza, ministrica Bogunić je kazala da će nastavna baza biti određena prema Federalnom zakonu. 

Bez obzira što su u izradi Nacrta učestvovali predstavnici grupacija fakulteta i predstavnik Rektorata ostaje nejasno zašto se o ovako osjetljivom pitanju koje se tiče visokog obrazovanja nije više govorilo, a indikativno je da Vlada KS na odlasku razmatra ovako značajan zakon koji će biti upućen u Skupštinu KS gdje postoji nova skupštinska većina.

Prema proceduri uslijedit će javna rasprava, ali je evidentno da već postoji nezadovoljstvo unutar akademske zajednice. Posebno jer je ranije bila inicijativa da se ide u izradu Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o Univerzitetu u Sarajevu. Na ovaj način skoro pa su izjednačeni najstariji javni univerzitet i privatni univerziteti, što otvara sumnju da se na ovaj način otvara veći prostor privatnim univerzitetima u odnosu na UNSA.  

Također, izmjenama zakona koje se odnose na akademsko napredovanje moglo bi se zapravo zaustaviti dalje napredovanje zbog kriterija koje će malo ko moći ispuniti a naročito će to varirati od fakulteta do fakulteta. 

#BiH #UNSA #VladaKS #ZinetaBogunić