Članak

SDA i DF radi ličnih interesa ispred Nikšića stavljaju negatora genocida i protivnika NATO-a!

Poznato je da je Bakir Izetbegović, lider SDA u toku pregovora sa koalicijskim partnerima HDZ-om i SNSD-om tražio da se dvije pozicije ne diraju

Piše: A. Čorbo-Zećo


Nermin Nikšić (SDP) predsjedavajući je Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajnо-sigurnosne agencije BiH (OSA). Njega nisu podržali SDA i DF. Interesantno prilikom glasanja Munib Jusufović (SBB) bio je za Nikšića.

Ovakvim glasovanjem Jusufović je pokazao, za razliku od DF-a, da neće biti samo sateliti i slijepi putnik u provođenju politike SDA, što je unijelo tračak nade u močvaru od političke scene u BiH. Dok su SDA-u puna usta države i zaštite Bošnjaka i svih građana koji osjećaju BiH svojom zemljom u isti mah na funkciju predlažu čovjeka koji negira genocid u Srebrenici, koji je direktno kočio i skidao s dnevnog reda Plan reformi i slanje ANP-a u Brisel. Iako je Mirko Šarović jedan od omiljenijih političara u BiH, ne smije se zaboraviti da, a to ponajmanje smiju SDA i DF, kojoj opciji pripada i koje su njegove antidržavne poruke. Upravo je on bio najveći kritičar činjenice da je u Predsjedništvu BiH postignut dogovor i da je Plan reformi poslan u Brisel.

Za razliku od Šarovića Nikšić sa svojim SDP-om nastoji ojačati probosansku ideju i uvođenjem socijaldemokratije na prostoru cijele države vraća nadu za cjelovitu i jedinstvenu BiH u kojoj će svaki građanin osjećati BiH kao svoju. Pripadnici ove stranke, zastupnici i delegati ovih dana žurno rade na inicijativama i prijedlozima zakona koji će spriječiti negiranje genocida. Isto je tražio i Zlatko Miletić (DF) danas u Domu naroda, a onda njegov stranački kolega glasa protiv Nikšića za Šarovića koji ne želi takav zakon.

Zamjenici Nikšića su Sredoje Nović (SNSD) i Predrag Kožul (HDZ).

Odlučeno je tako na današnjoj konstituirajućoj sjednici ove komisije u Sarajevu. 
Inače, članovi ove komisije su Safet Softić (SDA), Nenad Stevandić (US), Mirko Šarović (SDS), Zlatan Begić (DF), Asim Sarajlić (SDA), Nikola Špirić (SNSD), Bariša Čolak (HDZ), Marina Pendeš (HDZ) i Munib Jusufović (SBB).

Nakon konstituiranja ove Komisije, inače, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija treba započeti proceduru izbora direktora, zamjenika direktora i glavnog inspektora OSA-e. 
To je neophodno učiniti budući da je aktuelnom generalnom direktoru Osmanu Mehmedagiću, zamjeniku Trifku Buhi i glavnom inspektoru Damiru Bevandi mandat istekao u novembru 2019. godine. 

Predstavnici probosanskog bloka stranaka u Vijeću ministara BiH smatraju da se imenovanja direktora OSA-e i SIPA-e trebaju paralelno voditi, zbog čega je s današnje sjednice Vijeća ministara skinuta tačka dnevnog reda o imenovanju Darka Ćuluma za direktora SIPA-e. Nejasno je zbog čega se vežu ova dva imenovanja, jer su potpuno odvojeni subjekti, ali je očito SDA-u po svaku cijenu stalo zadržati Osmana Mehmedagića na ovoj poziciji.

Za to im je ipak potrebna zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e. Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno - sigurnosne agencije BiH nadzire zakonitost rada Agencije; raspravlja i daje mišljenja o imenovanju generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora Agencije; razmatra izvještaje predsjedavajućeg o pitanjima iz njegove nadležnosti, uključujući mjere preduzete radi rješavanja problema u Agenciji utvrđenih prilikom provođenja inspekcijske kontrole, revizije ili istrage.

Također ova komisija razmatra izvještaje generalnog direktora o radu i troškovima Agencije, te posebno analizira način trošenja budžetskih sredstava; daje mišljenja o detaljnom prijedlogu budžeta Agencije; razmatra izvještaje glavnog inspektora; zahtijeva od zaposlenih u Agenciji da, uz pomoć predsjedavajućeg, osiguraju stručne savjete kada je to potrebno radi provođenja nadzora; provodi istrage o radu Agencije.

Komisija razmatra i druga pitanja iz oblasti rada Agencije u skladu sa Zakonom o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, kao i drugim posebnim zakonima iz kojih proistječe odgovarajuća nadležnost.

Nikšić je nakon konstituirajuće sjednice izjavio da će Komisija nastojati da ostvari punu kontrolu zakonitosti u radu Obavještajno-sigurnosne agencije, da se sve ono što je u nadležnosti i mogućnosti te komisije uradi na potpuno transparentan način i da se primjenjuju zakonska ovlaštenja.

Nikšić je novinarima kazao kako je za njega kao predsjednika SDP-a neprihvatljiv ponovni izbor Osmana Mehmedagića za direktora OSA-e BiH, ali da će o imenovanju biti govora na sjednici Komisije za nadzor nad OSA-om.

DF, čiji predsjednik Željko Komšić ne ispušta državu BiH iz usta državotvornu neosjetljivost pokazao je već na prvom ispitu. Pokazali su da će biti samo slijepi putnik u provođenju politike SDA. 
Šutnja oko činjenice da je rukovodstvu Obavještajno sigurnosne agencije BiH istekao mandat, uprkos što je imenovano i novo Vijeće ministara BiH, dokazuje da je plan skovan. Samo treba sada karte baciti na sto. Generalnom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću, kojem je poništena diploma, a upitne su i druge koje posjeduje mandat je istekao 19. novembra 2019. godine, ali je on još uvijek na čelu OSA-e.

Poznato je da je Bakir Izetbegović, lider SDA u toku pregovora sa koalicijskim partnerima HDZ-om i SNSD-om tražio da se dvije pozicije ne diraju, to je ona od njegove supruge Sebije Izetbegović – direktorica KCUS-a i poziciju direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

Iako su iz SNSD-a najavljivali da neće podržati imenovanje Osmana Mehmedagića za direktora OSA-e BiH jer je ta agencija, kako je kazao, radila na destabilizaciji entiteta RS, to su pogazili i očito prešutno dali ovu funkciju SDA. Ali, očito je veliko nepovjerenje među partnerima pa se vežu imenovanje Darka Ćuluma (SIPA) za imenovanje Osmana Mehmedagića (OSA) što nije zabilježeno ranijih mandata.
 

#BiH