Članak

Osnovci uživali na Igmanu: Naša djeca moraju znati skijati i plivati

imovanje i škola skijanja organizuju se za učenike V razreda.

SARAJEVO, (Patria) - I ove zime više od 60 osnovaca iz Starog Grada zimovalo je na Igmanu tokom januara, družili se i učili skijati. Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić obišao je danas učenike škola „Vrhbosna“,„Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković i „Mula Mustafa Bašeskija“ koji su činili drugu grupu polaznika i uručio im diplome o uspješno savladanim vještinama skijanja.

Bila je to prilika za druženje na olimpijskoj planini Igman, a načelnik Hadžibajrić poručio je osnovcima da će i njihovi mlađi drugari narednih godina biti na istom ovom mjestu, te da će Općina nastaviti sa fiansiranjem zimovanja i škole skijanja za osnovce, ali sa školom plivanja.

“Ove projekte finansirat ćemo i u budućnosti jer naša djeca moraju znati skijati i plivati. To je obaveza nas kao institucije, škola, nastavnika, a i roditelja. Mi ćemo se pobrinuti da u Starom Gradu nemamo djece koja ne znaju stati na skije, ne znaju šta znači doći na planinu i uživati u njoj i to će nam biti trajna obaveza”, kazao je Hadžibajrić.

Govoreći o prednostima ovog projekta kazao je da je izuzetno važno pokazati djeci kako je izaći na planinu, skijati, udisati svjež zrak i udaljiti se nakratko od moderne tehnologije.

“Danas su se djeca otuđila jedni od drugih…djetinjstvo koje sam ja imao nije isto kao djetinjstva današnje djece kada je tehnologija toliko napredovala da gotovo i ne komuniciraju kad su zajedno. To je meni, kao čovjeku koji nije odrastao u takvom vremenu, malo smiješno i to moramo sprječavati. Ovdje na Igmanu, naša djeca su se ne samo fizički i kondicionalno pripremala, nego se i družili i zbližavali jedni s drugima”, kazao je Hadžibajrić.

Da je djeci pored skijanja jednako važno i druženje potvrdili su svi sa kojima smo razgovarali, među njima i Alica Krivošija koja ima 11 godina i vrlodobra je učenica OŠ ”Vrhbosna”.

“Baš smo se dobro družili…skijali smo, gledali filmove “101 dalmatinac” i “Aska i vuk”, imali smo i karaoke, a večeras su nam obećali disko. Naučila sam da skijam za dva dana, a nikada prije nisam skijala”, oduševljeno je ispričala Alica.

Među mladim skijašima smo sreli i braću blizance, jedanaestogodišnjake Almira i Aldina Katicu iz OŠ ”Mula Mustafa Bašeskija”. Almir je priznao da je brat malo bolji skijaš.

“Na planini smo pet dana…skijali smo, igrali društvene igre, gledali filmove. Naučio sam da skijam, kako da kočim, skrećem, spuštam se, a samo sam dva puta pao. Pošto jučer nisam skijao, ipak moj brat Aldin malo bolje skija od mene, ali sam ja bolji u društvenim igrama. Ja sam pobjeđivao u ‘Čovječe, ne ljuti se’ i kartama” ispričao je Almir.

Iako su apsolutni početnici, niko od osnovaca neće se vratiti sa Igmana bez osnovnog znanja kako se skija, a potvrdio je ovo i njihov instruktor Ajdin Klačar.

„Većina njih se prvi put srela sa skijama i nikad nisu nosili pancerice, dakle strogi početnici. Ipak, naučili su svi da kontrolišu skije, a većina je savladala i osnovne zavoje. Na početku smo im rekli da i mi koji skijamo godinama padamo i da je to sasvim normalno. Naučili smo ih da je prvi element koji se uči u skijanju padanje, pa onda sve ostalo. Ali, sve u svemu svi su bili dobri“, poručio je na kraju instruktor.

Općina Stari Grad realizovala je projekat „Igman 2020“ putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport i ovo je već četvrta godina otkako se za osnovce organizuje zimovanje, dok školu skijanja Općina organizuje gotovo dvadeset godina.

Zimovanje i škola skijanja organizuju se za učenike V razreda. Općina Stari Grad im osigurava petodnevni boravak na planini sa punim pansionom, opremu, instruktore i korištenje ski lifta, te ljekarski nadzor i osiguranje.

#Lifemagazin