Članak

Delegati danas o zabrani osuđenicima da se kandiduju na izborima

Dnevnim redom sjednice predviđeno je i da se po hitnom postupku razmatraju dopune Krivičnog zakona BiH na prijedlog delegata iz Kluba Hrvata Zlatka Miletića

SARAJEVO; (Patria) - Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici trebali bi razmatrati izmjene Izbornog zakona kojima bi se ukinulo pravo da na izborima budu birane, zbog ratnih zločina osuđene, osobe.

Inicijativu za izmjenu tog zakonskog rješenja podnio je delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija – SDP) koji je u prijedlogu izmjena pojasnio da birane ne bi mogle biti osobe koje su izdržale kaznu Haškog tribunala ili domaćeg suda za to krivično djelo.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je i da se po hitnom postupku razmatraju dopune Krivičnog zakona BiH na prijedlog delegata iz Kluba Hrvata Zlatka Miletića (Demokratska fronta – DF).

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o platama i naknadama kojima bi se osiguralo povećanje plate vojnicima i podoficirima Oružanih snaga BiH s najnižim koeficijentom za obračun plate.

 

#BiH #DomNarodaPSBiH