Članak

Podžić s Nelsonom: Produbiti saradnju i partnerstvo sa SAD

“Postoje mnoga pitanja u kojima vas možemo podržati u provođenju reforme odbrane i mi ćemo nastaviti raditi na tome“, istakao je ambasador Nelson.

SARAJEVO, (Patria) - Ministar odbrane BiH Sifet Podžić sa saradnicima, primio je 22. januara 2020. godine u posjetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH NJ.E. Erica G. Nelsona.
Na sastanku se razgovaralo o bilateralnoj odbrambenoj saradnji, pri čemu je ministar Podžić istakao podršku koju SAD pružaju Bosni i Hercegovini i Oružanim snagama BiH, kroz različite programe i vidove saradnje.

Ministar Podžić je posebno naglasio pomoć SAD kroz program Vojska-Vojsci, državnom saradnjom Bosne i Hercegovine sa Merilendom i saradnjom sa Nacionalnom gardom Merilend, podršku kroz IMET program i školovanje oficira OS BiH, te podršku Vlade SAD za modernizaciju OS BiH uz korištenje finansijskih sredstava iz FMF programa.

Posebno je naglasio značaj potpisivanja ugovora o nabavci četiri helikoptera ukupne vrijednosti preko 38.500.000 američkih dolara, a najveći dio sredstava je osigurala Vlada Sjedinjenih Američkih Država iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Sales (FMS) i Foreign Military Funds (FMF). Također, ministar Podžić istakao je izuzetno dobru saradnju sa Ambasadom SAD u BiH i Odjelom za odbrambenu saradnju Ambasade SAD.

Razgovaralo se i o NATO putu Bosne i Hercegovine, pri čemu je ministar Podžić naglasio opredjeljenje da će Ministarstvo odbrane BiH uspostaviti mehanizme za implementaciju dokumenta Program reformi i da će „dati doprinos da se što je moguće prije i bolje realizuje.“

Između ostalog, prezentovani su rezultati učešća pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru u svijetu, a istaknuta je važnost usvajanja budžeta koji će omogućiti modernizaciju, te unapređenje kapaciteta i sposobnosti OS BiH. U tom smislu je pomenut i značaj implementacije dokumenta Pregled odbrane i Plana modernizacije OS BiH.

Ambasador Nelson izrazio je snažnu podršku Vlade i Ambasade SAD-a Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH i daljnim aktivnostima Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u NATO i njenom partnerstvu s Alijansom.

“Postoje mnoga pitanja u kojima vas možemo podržati u provođenju reforme odbrane i mi ćemo nastaviti raditi na tome“, istakao je ambasador Nelson na kraju sastanka.

#BiH