Članak

Milanu Trišiću potvrđena optužnica za zločine nad Bošnjacima šireg područja Bratunca

Pripadnik Vojske Republike Srpske.

SARAJEVO, (Patria) - Milanu Trišiću, optuženom za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu 13. januara 2020. godine.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Milan Trišić u periodu od aprila do oktobra 1992. godine, na području opštine Bratunac, tokom oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini i u okviru široko rasprostranjenog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike Bosne i Hercegovine, a poslije Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva opštine Bratunac, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio tog napada sa diskriminatornom namjerom, vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi na području sela Hranča i grada Bratunca i to ubistvima , zatvaranjem i drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode.

Trišića, , kao pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) Bratunac, a kasnije Vojske Republike Srpske (VRS) Bratunačke brigade VP 7042, zajedno sa drugim pripadnicima TO, VRS, Stanice Javne bezbjednosti Bratunac (SJB Bratunac) i pripadnicima paravojnih jedinica, optužnica tereti i za odvođenje u logore suprotno osnovnim pravilima Međunarodnog prava, prisilnim nestankom, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode, učinjenih u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljnih fizičkih ili psihičkih povreda ili narušavanja zdravlja, te uništenja privatne imovine velikih razmjera, kaže se u saopćenju Suda BiH. 

#BiH #RatniZločin #MilanTrišić #SudBiH #Bratunac