Članak

Sabolić o predsjedavanju EU: U fokus vratiti jugoistok Evrope

Pojasnio je i da je Hrvatska odabrala da početkom maja u Zagrebu bude održan samit, upravo zbog vraćanja pažnje na jugoistok Evrope i razvoj odnosa EU i jugoistoka kontinenta.

SARAJEVO, (Patria) - U zgradi Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini danas je predstavljeno šestomjesečno predsjedavanje Hrvatske Evropskom unijom. 

Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik u BiH iskazao je nadu da će u periodu pred nama fokus Evropske unije biti još znažniji na region Zapadnog Balkana. 

“Ono što vidimo je da ce cijeli Zapadni Balkkan u vrhu prioriteta To je veoma dobro samo po sebi i veoma dobra vijest. Jedna od kulminacija ovog predsjedavanja bit će Summit koji je planiran za maj ove godine u Zagrebu sa fokusom na zemlje Zapadnog Balkana” poruka je šefa Delegacije EU u BiH. 

O planovima i prioritetima tokom predsjedavanja govorio je ambasador Hrvatske u BiH Ivan Sabolić, koji je naglasio da će se Hrvatska zalagati za nastavak vjerodostojne i doslijedne politike proširenja. 

Kako je rekao, osim zalaganja za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanojom, za Hrvatsku je važan i evropski put BiH.

“Na tom putu Hrvatska je spremna pomoći BiH. Vjerujemo da će BiH uložiti napore u reformske procese koji će biti prepoznati i pozitivno vrjednovani u interesu svih građana i konstitutivnih naroda u BiH”, poručio je Sabolić. 

Pojasnio je i da je Hrvatska odabrala da početkom maja u Zagrebu bude održan samit, upravo zbog vraćanja pažnje na jugoistok Evrope i razvoj odnosa EU i jugoistoka kontinenta.

“Želimo da samit konkretizira evropsku perspektivu i osnaži daljnu dinamiku evropskog puta nama susjednih država”, kaže Sabolić. 

Sabolić je ponovio ono što su hrvatski zvaničnici već najavljivali, a tiče se drugih ciljeva predsjedavanja EU, a odnosi se na višegodišnji finansijski okvir EU, budućnost Evrope i odnos sa Velikom Britanijom, unutrašnja sigurnost, vanjske granice, interoperabilnost informacijskih sistema…

Na predstavljanju ciljeva hrvatskog predsjedavanja EU govorio je i Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović, koji je susjedima poželio sreću, ali i napomenuo da će ovo biti težak zadatak jer pokriva jedan dio institucionalne priče, koja se otvara u EU, kao što su Brexit i budućnost EU.

“Za BiH je važna podrška Hrvatske u pogledu proširenja pri čemu je BiH svjesna da dinamika tog procesa u dobroj mjeri ovisi o stavovima zemalja članica EU, ali i o nama samima u onoj mjeru u kojoj smo sposobni isporučiti nešto kvalitetno prije samita u Zagrebu i novog procesa proširenja”, poručio je Dilberović.

#BiH #Hrvatska #EvropskaUnija #JohannSattler #DelegacijaEU #IvanSabolić