Članak

Kadrovsko jačanje Ureda za borbu protiv korupcije KS, konkurs za tri pozicije

Uredu je potrebno kadrovsko jačanje kako bi odgovorili svim zadacima i obavezama koje imaju u skladu sa donesenim zakonima. 

SARAJEVO, (Patria) - Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo zbog obima posla uskoro će biti kadrovski pojačan sa tri nova uposlenika. 

Agencija za državnu službu FBiH objavila je konkurs za tri pozicije: stručni savjetnik za postupanje po prijavama koruptivnih aktivnosti, stručni savjetnik – predstavnik za prekršajni postupak i stručni saradnik za prikupljanje podataka iz oblasti borbe protiv korupcije.

Za sve pozicije traži se univerzitetska diploma ili druge obrazovne ili akademske kvalifikacije najmanje VII stepena stručne spreme odnosno visoko obrazovanje prvog, drugog ili trećeg ciklusa Bolonjskog sistema studiranja.

Za dvije pozicije traži se završen fakultet društvenih nauka, dok je za stručnog savjetnika – predstavnika za prekršajni postupak potreban pravni fakultet i položen pravosudni ispit. 

U opisu poslova između ostalog navodi se da će se postupati po zaprimljenim prijavama koruptivnih aktivnosti u svrhu provjere prikupljanja podataka i prosljeđivanja istih nadležnim organima i institucijama, vršiti sistematsko objedinjavanje prikupljenih prijava koruptivnih aktivnosti, te provoditi aktivnosti na uspostavi, izradi i vođenju evidencija o zaprimljenim prijavama koruptivnih aktivnosti radi analitičke obrade koja za cilj ima prevenciju ili otkrivanje koruptivnih aktivnosti. Pratiti provedbu odredbi Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo što uključuje i prijem prijava zloupotreba podataka o imovini nosilaca javnih funkcija.

Predstavnik za prekršajni postupak između ostalog će biti zadužen i za predstavljanje pred nadležnim sudom Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo i poduzimanje svih potrebnih radnji u skladu sa odredbama Zakona o prekršajima, predstavljanje Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo u postupku po pravnim lijekovima i u izvršnom postupku. 

Vlada Kantona Sarajevo je 2. februara 2018. godine donijela Uredbu o osnivanju Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo. Prema članu 11. stav 2. ove Uredbe, današnji Ured postaje pravni sljednik Ureda za kvalitet Kantona Sarajevo, osnovanog 22. septembra 2006. godine i ranije osnovanog Ureda za uvođenje i održavanje sistema kvaliteta prema ISO 9001:2000 u organima uprave, upravnim ustanovama i stručnim službama KS od 25. marta 2004. godine.

Pored zadržanih nadležnosti iz oblasti upravljanja kvalitetom i saradnje s nevladinim sektorom, nadležnosti Ureda proširene su i na segment borbe protiv korupcije, što znači samostalno obavljanje poslova vezanih za aktivnosti borbe protiv korupcije, nakon isteka mandatnog perioda 2015-2019. na koji je imenovan Tim za borbu protiv korupcije, kao Vladino stručno radno tijelo.

S tim u vezi Uredu je potrebno kadrovsko jačanje kako bi odgovorili svim zadacima i obavezama koje imaju u skladu sa donesenim zakonima. 

#BiH