Članak

SMIJE LI OPOZICIJA UGASITI MRAK Ili smo osuđeni na tiraniju hanume s KCUS-a

Takva nam opozicija NE TREBA. Nije dostojna svog zadatka i uloge. 

Piše: Rasim Belko


Prije desetak dana, u medijskim i političkim krugovima procurila je informacija da Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu pritišće parlamentarce da otkažu sjednicu Predstavničkog doma FBiH o KCUS-u. 

Danas je došla potvrda - Sebija je dovoljno pritisla, sjednica je OTKAZANA. Sebija hanuma je naš Kim Jong-un. Još nam ne određuje kako ćemo se šišati, ali nas ona, njen Bakir-bay i njihova stranka šišaju kao ovce već decenijama. 

No, danas su nas i zvanično odveli u diktaturu. 

Mirsad Zaimović, predsjedavajući Predstavničkog doma, prema ocjenama kolega novinara, ali i parlamentarnih zastupnika dobro radi svoj posao. Jednoglasno to kažu svi. Zapravo, dobro je radio svoj posao. Danas je sve to dobro poništio. 

Politička hrabrost je oduprijeti se političkom fašizmu. A Zaimović se nije uspio ili nije htio oduprijeti. Zasigurno su ga pritiskale i kolege iz SDA-ovog zastupničkog kluba. 

Osim što je pogazio demokratiju i poredak ove države, tačnije njenog entiteta, Zaimović je pod pritiscima i naredbama Sebija hanume prekršio Poslovnik Predstavničkog doma FBiH. 

Kakva je to poruka građanima Federacije i države. Je li sistem podešen da bude na usluzi Sebiji Izetbegović? Koga gospodo iz SDA više lažete? Ukinite izbore! 

Jer što će nam Parlament, samo trošimo milione na zastupnike, a onda ta Sebija i hanuma i zastupnica i direktorica i vladar i diktator ZABRANI održavanje sjednice.

Je li više dosta cirkusa na leđima ovih koji nisu stigli ili se nisu odlučili pobjeći. Imaju li zastupnici u Predstavničkom domu, naročito iz klubova parlamentarne većine (Seka, SDA, HDZ, SBB i DF-GS) obraza pogledati Denisa Smajlovića, oca koji svoju kćerku vozi od Sarajeva do Turske, jer mu je Sebija hanuma poručila da NEĆE liječiti njegovo dijete? Znaju li koliko je Denisa? Shvataju li da se ljudi boje otići na KCUS? 

NE! Nit obraza imaju, nit ih za narod briga. To su samo politički roboti nekoliko lidera i vrhovnog vođe u liku i djelu Sebije Izetbegović.

Za njih ne postoji ni Ustav, ni zakon, ni Poslovnik. Sve su to pogazili otkazivanjem sjednice. 

Poslovnik o radu Predstavničkog doma treba ukinuti, a uvesti ferman da se sjednice održavaju po željama Sebije Izetbegović, SDA i njihove većine ili eventualno rukovodstva Doma - Mirsada Zaimovića i Mladena Boškovića.

U konkretnom slučaju, otkazivanjem legalno zakazane sjednice prekršen je član 98. pomenutog Poslovnika, koji kaže: Na pismeni prijedlog 20 poslanika u Predstavničkom domu, o pitanjima koja oni smatraju izuzetno značajnim, predsjedavajući je dužan sazvati sjednicu u roku kraćem od 14 dana po prijemu prijedloga. 

Ukoliko u predviđenom roku predsjedavajući ne sazove sjednicu, potpredsjedavajući su dužni u roku od sljedećih sedam dana sazvati sjednicu. 

U slučaju ako potpredsjedavajući ne postupe u predviđenom roku, 20 poslanika ima pravo da, uz stručnu pomoć sekretara Predstavničkog doma, sazovu sjednicu”. 

Zaimović je prekršio i nekoliko odredbi člana 41. Poslovnika: “stara se o primjenjivanju ovog Poslovnika; stara se o ostvarivanju prava i dužnosti poslanika u Predstavničkom domu u vezi s vršenjem njihove funkcije iz djelokruga Predstavničkog doma”.

Crno na bijelo, što bi narod rekao. Ali kakve fajde od toga, kada iznad zakona ima vladar. 

Kao “izvlakušu” Zaimović je ponudio priču kako je sjednicu odgodio jer ima i drugih zahtjeva da se govori o zdravstvu u drugim kantonima, ne samo sarajevskom. Pripomogao mu je i Čovićev ministar Vjekoslav Mandić, pričom da on ne može osigurati potrebne materijale i podatke do 28. januara. 

I šta sad? Da čekamo novi zahtjev nekih 20 zastupnika, pa da opet iščekujemo hoće li Sebija Izetbegović dozvoliti sjednicu. 

Dok ovo pišem, razmišljam kako bi se prema ovakvoj situaciji ponijeli u Francuskoj, Njemačkoj… Ili nekoj drugoj uređenoj državi. 

Zasigurno da ne bi sjedili skrštenih ruku i gledali kako Macronova hanuma ruši ono što se zove najviše zakonodavno tijelo. 

Tu dolazimo do onog što se u uređenom svijetu zove opozicija. Francuska bi opozicija u roku od 24 sata na ulice izvela stotinjak hiljada građana. 

Naša opozicija borbu vodi saopćenjima i izjavama za medije. To je možda i veći problem od hanume s Koševa. 

Pitam se ima li ta opozicija kapacitet da pred relevantne institucije dovede građane i pokrene konačno neki vid bunta protiv tlačenja. Jer, njihova pasivnost dovela je SDA i HDZ, njihove satelite i lidere u situaciju da glume bogove ovog društva. 

Takva nam opozicija NE TREBA. Nije dostojna svog zadatka i uloge. 

Ima li iko spreman da u ovom društvu ugasi mrak? Da prestane strahovlada i tiranija. Jer, niti jedna tiranija u historiji nije vječno trajala. Svaka ima svoj rok, samo je on duži od mnogih života. 
Ili ćemo ugasiti taj mrak ili će nam život ovisiti od nagodnosti vladara nacije - Kim Sebi-ja KCUS!

#BiH #BakirIzetbegović #SebijaIzetbegović #KCUS #MirsadZaimović #RasimBelko #ParlamentFBiH