Članak

TI BiH poziva Vijeće ministara da odbije imenovanje Ćuluma za direktora SIPA-e

TI BiH je i sam podnio više krivičnih prijava protiv policijskih službenika zbog sumnji na nasilničko ponašanje i zloupotrebu položaja u vezi sa policijskim ovlašćenjima.

BANJA LUKA, (Patria) - Transparency International u BiH (TI BiH) poziva Savjet ministara da odbije prijedlog ministra bezbjednosti Fahrudina Radončića o imenovanju Darka Ćuluma na mjesto direktora Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA). TI BiH podsjeća Savjet ministara i javnost da je Darko Ćulum bio na čelu Policije Republike Srpske u periodu kada je ova institucija bila suočena sa ozbiljnim optužbama na pojave kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda.

"Građani Banjaluke su tako prijavili Ombudsmanu, organizacijama civilnog društva i internim policijskim kontrolama slučajeve maltretiranja u policijskim prostorijama, upotrebu prekomjerne sile i neprofesionalno ponašanje više policijskih službenika, naročito prema građanskim aktivistima. Istovremeno, suprotno međunarodnoj praksi, i protivno upozorenjima domaćih i međunarodnih organizacija, Policija, na čijem je čelu Darko Ćulum, usmjerila je sve svoje resurse na zabranu javnih okupljanja u Banjaluci za određenu grupu ljudi zbog čega se protiv Ćuluma vodi postupak pred Okružnim sudom u Banjaluci po zahtjevu više građana. TI BiH je i sam podnio više krivičnih prijava protiv policijskih službenika zbog sumnji na nasilničko ponašanje i zloupotrebu položaja u vezi sa policijskim ovlašćenjima, a što je sve bilo usmjereno protiv članova grupe Pravda za Davida i drugih građana Banjaluke koji su prepoznati kao podržavaoci ove grupe.

TI BiH smatra da imenovanje Darka Ćuluma na mjesto direktora SIPA-e, ili institucije u čijem je mandatu borba protiv organizovanog i najtežih oblika kriminala, vodi samo ka daljnjem urušavanju povjerenja građana u organe vlasti, i u njihovu opredjeljenost da stanu na kraj kriminalu i korupciju. TI BiH poziva Savjet ministara da ne imenuje Darka Ćuluma na mjesto direktora SIPA-e jer bi to značilo da se na mjesto jedne od najbitnijih institucija za sprovođenje zakona imenuje lice protiv kojeg se vodi sudski postupak zbog najtežih oblika kršenja Ustavom garantovanih ljudskih prava i sloboda", saopćeno je iz TI BiH. 

#BiH #SIPA #DarkoĆulum #FahrudinRadončić