Članak

KAKO ĆE SE ODVIJATI SJEDNICE SKUPŠTINE KS: Šta ako ne dođe jedan zastupnik nove većine

Za izglasavanje odluke u Skupštini KS potrebno je 18 zastupnika.

SARAJEVO, (Patria) – Nakon više od mjesec blokade i nepostojanja kvoruma za rad Skupštine KS, za četvrtak 23. januara zakazani su nastavci 18. i 19. sjednice. 

Sjednice će prema dogovoru stare i nove većine u Skupštini KS po ovlaštenju predsjedavajuće Danijele Kristić voditi Smiljana Viteškić. Prva sjednica bit će održana s početkom u pola deset, a na dnevnom redu je utvrđivanje datuma sjednice u vezi prijedloga o izglasavanju nepovjerenja Vladi KS. Iako je datum već poznat (29. januar) zastupnici će u četvrtak i zvanično usvojiti taj datum. Na nastavku sjednice bit će izglasana i Odluka o izboru Mirze Čelika u rukovodstvo Skupštine KS umjesto Elmedina Konakovića. 

Na 19. sjednici na dnevnom redu je Prijedlog odluke o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo za period od 01.01. do 31.03.2020. godine, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za period 01.01.2020. godine do 31.03.2020. godine i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju potreba Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo za period 01.01. do 31.03.2020. godine.

Sjednicom zakazanom za 29. januar predsjedavat će Kristić do izglasavanja nepovjerenja Vladi. Ako bude podrške za smjenu Vlade KS onda će rukovodstvo Skupštine Kristić, Čelik, Viteškić i Vibor Handžić između sebe izabrati predsjedavajućeg iz nove skupštinske većine. To mogu biti ili Čelik ili Viteškić.

Za izglasavanje odluke u Skupštini KS potrebno je 18 zastupnika. Nova skupštinska većina SDA (10), SBB (4), DF (3) i BOSS (1) ima 18 zastupnika. Narod i pravda ima šest, Naša stranka četiri, SDP BiH tri, NBL jedan, dok su samostalni ili nezavisni zastupnici Damir Marjanović, Damir Nikšić i Jasna Duraković. Dovoljno je da samo jedan zastupnik nove većine ne dođe na sjednicu i neće biti izglasano nepovjerenje Vladi KS. No, s obzirom da je aktuelna Skupština KS puna iznenađenja moguće je očekivati i drugačiji rasplet događaja. 

#BiH