Članak

Počela zimska škola eksperimentalne fizike

Benjamin Fetić, predsjednik Društva fizičara rekao nam je da učenici tokom redovne nastave veoma malo imaju dodira sa eksperimentima.

SARAJEVO, (Patria) - Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu danas je počela Zimska škola eksperimentalne fizike koju organizuje Društvo fizičara u Federaciji Bosne i Hercegovine u
saradnji sa Odsjekom za fiziku Prirodno-matematičkog fakultet i Richmond Park koledžom.

"Danas imamo zadovoljstvo da otvorimo Zimsku školu eksperimentalne fizike za više od 90 učenika osnovnih i srednjih škola. Učenicu su došli u Sarajevo iz svih krajeva Bosne i Hercegovine da se zajedno druže i uče tokom naredna četiri dana", rekli su nam u Društvu fizičara.

Iako Društvo redovno organizujemo kampove fizike tokom ljetnih i zimskih raspusta koja uključuju najvećim dijelom teorijska predavanja, ovaj put su ipak odlučili da izmijene format kampa i da organizuju školu fizike sa naglaskom na izradu eksperimentalnih zadataka.

Benjamin Fetić, predsjednik Društva fizičara rekao nam je da učenici tokom redovne nastave veoma malo imaju dodira sa eksperimentima, ali nisu ni rijetki slučajevi da učenici tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja ne urade nijedan eksperiment iz fizike.

"Nastava iz fizike uglavnom bude svedena na klasična predavanja. U razgovorima sa učenicima često dobijamo tu informaciju, i to nas je navelo ipak da moramo više raditi da učenicima
prezentiramo i drugu stranu fizike jer teorijsko znanje je znatno bogatije kad vidite primjenu tog znanja u praksi. Škola traje od 20. do 23. januara i učenici će imati priliku da urade veći broj
eksperimenata iz različitih oblasti fizike, slušaju naučno-popularna predavanja i da sami prave jednostavne eksperimente u sklopu radionica", zaključio je Fetić.

#Lifemagazin