Članak

Zaštita Sebije Izetbegović i izdaja građana

SBB i DF vrlo brzo bi mogli biti proglašeni izdajnicima građana ukoliko stanu na stranu većine, a ne istine o teškom stanju na KCUS-u. 

Piše: Amra Varatanović


Supruga predsjednika SDA, profesorica, direktorica, zastupnica, prva u Bošnjaka Sebija Izetbegović zahvaljujući političkoj podršci i trgovini svog supruga Bakira Izetbegovića već drugi mandat sjedi u fotelji generalne direktorice KCUS-a. 

Odlasci ljekara, kadrovsko slabljenje KCUS-a, zabrane liječenja djece, mobing i pritisci, potpuna kontrola zdravstvenog sistema u KS, Medicinskog fakulteta, dijela Univerziteta u Sarajevu nisu dovoljni razlozi da se pokrene pitanje odgovornosti Izetbegović. To bi se, prema najavljenoj sjednici Federalnog parlamenta, moglo dogoditi 28. januara na tematskoj sjednici. Zahtjev za tu sjednicu podnesen je još prije dva mjeseca. Špekulacije su da bi sjednica mogla biti i otkazana. 

Bez obzira što generalnog direktora KCUS-a imenuje i smjenjuje Upravni odbor KCUS-a koji ima 11 članova, jedini ispravan zaključak tematske sjednice bit će pokretanje pitanja odgovornosti i njene smjene. Pitanje odgovornosti treba otvoriti i za federalnog ministra zdravstva, ali i za članove Upravnog odbora. Na tom pitanju vidjet će se da li je važnija koalicija SDA, SBB, DF, HDZ BiH ili životi građana koji se liječe u KCUS-u. Ranije smo pisali da SBB i DF nisu postavili niti jedan uslov prije ulaska u koaliciju sa SDA. Jedan je svakako trebao biti pitanje stanja na KCUS-u i rad Izetbegović. SBB i DF vrlo brzo bi mogli biti proglašeni izdajnicima građana ukoliko stanu na stranu većine, a ne istine o teškom stanju na KCUS-u. 

Ne treba zaboraviti plan Sebije Izetbegović o gašenju Opće bolnice koji je spriječen samo zahvaljajući pobuni građana i časnim ljekarima koji su odbili prelazak na KCUS iako im je bilo prijećeno gubitkom posla. Mnogi od njih svjedočili su da ih je lično Izetbegović lobirala za prelazak na KCUS jer će se Opća bolnica ugasiti. Kad to nije pošlo za rukom onda je počela kadrovski i materijalno pustošiti Opću bolnicu. Tako je za potrebe KCUS-a od Opće bolnice još u oktobru 2016. godine uzela jedini aparat DPX koji se koristi za mjerenje gustoće kostiju iako su u Općoj bolnici imali naručene pacijente do kraja decembra 2016. godine. Prema saznanjima Patrije direktorici Izetbegović je nuđena popravka njihovog aparata, ali je odbila sredstva jedne bh. kompanije zbog „političke konotacije“.   

Da joj politička konotacija ne smeta kada je riječ o novcu pokazuje primjer da je aktuelna Vlada KS uplatila višemilionski iznos KCUS-u. Kako je to pojasnio zastupnik Damir Nikšić ministrica zdravstva Amela Sofić (DF) uplatila je iz Budžeta KS 7 miliona KM KCUS-u „na neviđeno praveći se da ne shvata da je teška povreda zakona da se Kantonu ne da da ima svoje članove Upravnog odbora“. Tvrdi da je primarni zadatak Komšićeve ministrice da osigura i zaštiti “suverenitet” generalne direktorice KCUS-a. 

Iako je Vlada KS još u avgustu 2019. godine imenovala dva člana UO KCUS ispred suosnivača Vlade KS oni nikada nisu imenovani u Upravni odbor KCUS-a. To je spriječio ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić (HDZ BiH) ostavljajući dva stara člana UO iako je evidentno da su oni izgubili povjerenje Vlade KS. Upravo takav UO, dakle bez ispoštovane volje suosnivača i najvećeg finansijera KCUS-a, raspisao je i proveo proceduru izbora Izetbegović na drugi mandat direktorice. Naravno, kao i prvi put bila je jedini kandidat. Još uvijek čekamo da vidimo kakvu je trgovinu SDA napravila sa HDZ-om da bi sačuvala poziciju Izetbegović. Da li će popustiti na Izbornom zakonu, broju ministara u Vladi FBiH ( a već jesu), čelnoj poziciji Federalne uprave policije ili sve od navedenog pokazat će se vrlo brzo. 

Politička konotacija nije smetala Izetbegović ni kada je kao direktorica Opće bolnice od tadašnjeg srbijanskog premijera Srbije Aleksandra Vučića primila donaciju za porodilište. Možda ga sada kao srbijanskog predsjednika možemo očekivati i u Porodilištu na Jezeru. Samo bi ga neko trebao napomenuti da je to porodilište granatirano sa srpskih položaja u maju 1992. godine kada je stradalo pet beba, a samo nadljudskim naporima uposlenika sačuvani su životi drugih beba i porodilja.

I dok Bakir Izetbegović tvrdi da je njegova supruga vrsna menadžerica sa dobrim vezama koja vraća dugove, uvodi red, rastjeruje neradnike, brine o pacijentima, bilo bi lijepo da svojoj supruzi onda pokloni privatnu bolnicu pa da upravlja vlastitim milionima, a ne budžetskim novcem. Može i sa turskim ili arapskim prijateljima ali bez uplitanja KCUS-a u privatne tokove.  
Pa onda može kao suverena vladarka u privatnoj bolnici odlučivati ko se može, a ko ne može liječiti, kome se može, a kome ne smije ni pod kod cijenu dozvoliti da operiše djecu koja godinama čekaju operativne zahvate. Dok se to ne desi, KCUS i pacijenti i dalje će trpjeti dok neko prvi ne popusti.  

#BiH #BakirIzetbegović #SebijaIzetbegović #KCUS #SDA #DF #SBB