Članak

SAMIT U DAVOSU Svjetski lideri mijenjaju pravac, više borbe za okoliš, manje elitizma

To je događaj na kojem se između 21. i 24. Januara u Davos-Klostersu okupi više od 3.000 svjetskih lidera i donositelja odluka u okviru teme "Zainteresirani za kohezivan i održiv svijet".

SARAJEVO, (Patria) - Prvi put se u Globalnom izvještaju o riziku Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) tvrdi da je prvih pet rizika s kojima se svijet suočava povezan s klimom.

"To je prvi put u historiji ankete da je jedna kategorija zauzela svih pet najboljih mjesta", upozorava predsjednik WEF-a Børge Brende.

Natalia Oelsner, autorica teksta na Euronews portalu, pozivajući se na organizatore, navodi da će četvrta godina zaredom, godišnji sastanak WEF-a u Davosu biti neutralan na ugljik. 

To je događaj na kojem se između 21. i 24. Januara u Davos-Klostersu okupi više od 3.000 svjetskih lidera i donositelja odluka u okviru teme "Zainteresirani za kohezivan i održiv svijet".

Forum će pokušati krenuti delikatnom linijom, tvrdeći da ima zabrinutosti zbog klimatske krize, a istovremeno će biti posmatran kao elitistički događaj koji pozdravlja hiljade učesnika koji dolaze u privatnim avionima i luksuznim automobilima. 

Na popisu gostiju 2020. nalaze se čelnici zemalja s najviše onečišćenja na svijetu, uključujući američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je često izražavao skepticizam prema klimatskoj krizi.

Posljednjih godina, pod jakim pritiskom nad svojim utjecajem na okoliš, WEF je provodio mjere za smanjenje svog utjecaja na okoliš, a 2018. je osvojio ISO 20121 certifikat za održivo upravljanje događajima. No, kritičari postavljaju pitanje da li se forum, posebno njegovi učesnici, više bave svojim imidžom nego što nameću stvarne utjecajne promjene.

Ove godine aktivnosti održivosti sastanka bit će usredotočene na četiri ključna područja: materijali, hrana, transport i emisije.

Održiv meni

Meni manifestacije je 90 posto sezonski i barem 50 posto na bazi biljaka. I jedan je cijeli dan posvećen vegetarijanskoj hrani.

Više ekološki prihvatljiv prijevoz

Ove su godine događajni automobili i autobusi hibridni za 88 posto, u usporedbi sa 66 posto u 2019. Kako bi se olakšao pristup, u ponudi su besplatni prijevoz, javni autobusi i snižene karte za vozove, iako je pješačenje potaknuto pružanjem karte pješačenja za sve sudionike.

Također, pokrenuta je saradnja s partnerima u avio industriji kako bi se povećala upotreba održivog avionskog goriva (SAF), što može smanjiti emisiju CO2 do 80 posto.

Smanjivanje plastike za jednokratnu upotrebu

Forum 2020 u potpunosti će ukloniti jednokratnu plastiku za pića i vrećice.

Tamo je materijal također važan - Davos kaže da su svi materijali dobijeni odgovorno. Na primjer, boja koja se koristi na događaju proizvodi se iz algi, obnovljivih izvora.

Ograničavanje potrošnje energije

Forum koristi 100% obnovljive električne energije i najbolje sisteme izolacije i grijanja u klasi.

25 posto manje otpada

Cilj događanja je kružna ekonomija, uklanjanje otpada recikliranjem i ponovnom upotrebom materijala.

Odgovorni izvor

Svi su materijali dobijeni odgovorno, na primjer, boja se proizvodi iz algi, obnovljivih izvora.

100 postotna kompenzacija emisija

Sve što se ne može eliminirati, poput zračnih putovanja učesnika i osoblja, nadoknadit će se ulaganjem u planove za smanjenje nivoa emisija ugljika u atmosferi. U 2019. godini kompenzirano je 35 000 tona CO2.

Podrška tranziciji energije

Prijelaz na čistu energiju ključan je u borbi protiv klimatske krize, ali napredak stagnira. Forum želi potaknuti ulaganja u energiju, tehnologije i rješenja.

Poduzimanje akcije

WEF ima za cilj ubrzati i proširiti djelovanje protiv globalnog zagrijavanja putem partnerstva i okupljanjem globalne mreže poslovnih lidera kako bi razvili ekonomična rješenja.

#Svijet #Davos #WEF #KlimatskePromjene