Članak

HOĆE LI REAGIRATI RADONČIĆ Galić omogućio da RS ostaju milioni, a FBiH migranti

Granični policajci ovaj put su za Patriju istraživali koliko košta smjestaj policajaca iz MUP-a RS koji su dodijeljeni u ispomoć Graničnoj policiji na istočnoj granici BiH. 

SARAJEVO, (Patria) - Novo pismo iz Granične policije Bosne i Hercegovine stiglo je na adresu agencije Patria. 

Granični policajci ovaj put su za Patriju istraživali koliko košta smjestaj policajaca iz MUP-a RS koji su dodijeljeni u ispomoć Graničnoj policiji na istočnoj granici BiH. 

“Došao sam do podatka da je u Hotelu River u Bijeljini smješteno 20 policajaca Žandarmerije RS, koji su u ispomoći Graničnoj policiji u Bijeljini. Podatak je zastrašujući ako se uzme da u tom hotelu pun pansion sa tri jela iznosi oko 150 KM po jednom policajcu iz RS, a njih je kontinuirano u grupama po 20 rasporedjeno u Bijeljini”, navode granični policajci.

Od direktora Galića, piše, saznali su da konstantno već više od dvije godine na nivou cijele BiH ima 85 policajaca RS. 

“Dakle, sad malo matematike -  85 policajaca MUP-a RS (Žandarmerije ili regularne policije) dnevno po policajcu košta 150 KM, što znači 12.750 KM dnevno kosta ispomoc policije MUP-a RS. Kada to pomnožimo sa 365 dana u godini dobijemo zastrašujuću cifru od 4.653.750 KM za samo jednu godinu koja ostaje u RS. Kad to pomnožimo sa nešto više od dvije godine, dobijemo cifru od oko 9 miliona KM koje ostaju privrednim subjektima u Republici Srpskoj (hoteli su birani po principu stranačke pripadnosti vlasnika i ponuđenom mitu s više od 10 posto da bi prošao na tenderu)”, dodaju savjesni pripadnici Granične policije BiH. 

Nadalje računaju da kada se to pretvori u plate graničnih policajaca za jednu godinu, dakle 4,6 miliona KM podijele na maksimalnu platu jednog graničara u iznosu 1.500 KM uz sve druge izdatke, dobiju podatak da se može platiti 250 graničnih policajaca s platom od 1.500 KM.

“To je iznos od 375.000 KM puta 12 mjeseci godisnje i dobijemo rezultat 4.500.000 KM,  koliko kosta 85 policajaca MUP-a RS. Sad neka javnost prosudi sama da li je normalno da se već skoro tri godine plaća 85 policajaca u ispomoći, koliko bi se moglo platiti 250 graničnih policajaca i pokriti cijela istočna granica? Računica je jednostavna a posljedice vidimo svaki dan u Bihaću, Tuzli, Sarajevu... Novac ostaje u RS, a migranti na ulicama gradova Federacije. Pitamo se ima li neko dovoljno pametan u ovoj drzavi da ovako jednostavnu stvari ne može sagledati realno i presječe ovo”, poručuju bh. graničari.

Na kraju navode da javnost zaslužuje da zna zašto se stopira i limitira prijem 100 policajaca godišnje u Graničnu policiju BiH, dok isti broj odlazi u penziju svake godine. 

“Entitet Republika Srpska svake godine dobije 4,5 miliona KM u budžet, a Federacija BiH desetak hiljada migranata. Ko je tu pametan, a ko lud”, ističu policajci. 

S obzirom da je aktuelni ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić u više navrata kroz predizborne kampanje forsirao ekonomiju, za nadati se da će sabrati ovo o čemu granični policajci pišu i zaustaviti direktora Granične policije BiH Zorana Galića u finansiranju Republike Srpske i isturanju Žandarmerije na istočnu granicu. 

#BiH #GraničnaPolicijaBiH #ZoranGalić #FBiH #RepublikaSrpska #FahrudinRadončić #AgencijaPatria