Članak

Magazinović: Ovo je početak kraja aktuelne strukture VSTV

Magazinović je kaže imao pitanja o ubistvu Davida Dragičevića, o tužiocima čije optužnice padaju a oni napreduju...

SARAJEVO, (Patria) - Bilo je zdravorazumski da većina u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine podrži Inicijativu, a posebno sam zahvalan kolegama u Komisiji za saobraćaj, a iznenadilo me prisustvo i pristup predstavnika Ministarstva saobraćaja koji su najavili da će aktivno raditi na realizaciji inicijative, a sve kako bi se zloupotrebe službenih automobila smanjile na najmanju moguću mjeru, izjavio je danas u programu N1 Saša Magazinović zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i podnosilac Inicijative. 

“Sada je Vijeće ministara na potezu. Institucije i ministarstva posjeduju stotine vozila. Kada dođete na službene parkinge u petak, ti automobili nisu na parkingu. Gdje su? Nakaze se na privatnim posjedima, izletištima, koriste se za odlazak na odmor. U takvom korištenju službenih automobila ima i krivičnog djela - oštećenje budžeta, pogodovanje drugim licima, zloupotrebe položaja”, kazao je Magazinović.

Kako kaže, nerijetko se dešava da rukovodioci institucija kupuju naklonost svojih potčinjenih, tako što stvaraju jednu mrežu sebi odanih ljudi, radeći kojekakve usluge, a između ostalog daju im dozvolu da koriste službena vozila 24 sata. 

“Meni je čudno da Tužilaštvo nije reagovalo kada visokog zvaničnika uslikaju u zloupotrebi službenog vozila. Inicijativa ima za cilj da obilježi službeno vozilo i da nam svima bude vidljivo čije je vozilo. Vijeće ministara ima rok 30 dana da promijeni Pravilnik, a najeftinije rješenje je da se stave naljepnice na vozila, drugi način poput država u okruženja napraviti tablice druge boje… Građanima treba omogućiti da mogu prijaviti zloupotrebe službenih vozila”, dodao je Magazinović. 

Dodaje da iako nije počela primjena izmjena Pravilnika, mnogi su počeli da mijenjaju svoje navike.

“Stotine automobila voze ljude koji na to nemaju pravo, čime se pravi anarhija u institucijama. Sve se to prijavljuje, ali se najčešće zataška. Ova inicijativa se ne odnosi na štićene osobe, jer o je zbog zakonskih razloga to ne moguće. Odnosi se na više od 90 posto voznog parka”, ističe Magazinović.

Dodaje da je možda podrška njegovoj inicijativi dokaz spremnosti da se uvodi neki red u sistem.

Komentarisao je i odbijanje prijedloga Damira Arnauta da se otpremnine parlamentarcima, ministrima… ograniče na 10.000 KM, te kazao da se pojavila da su neki zastupnici i klubovi greškom glasali protiv toga.

O obaranju Izvještaja VSTV-a na Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i ne dolasku predsjednika VSTV Milana Tegeltije, Magazinović kaže: “S nestrpljenjem smo očekivali dolazak Tegeltije. On se nije pojavio, nego je poslao članove koji nisu kapacitirani niti da govore niti da snose odgovornost. Ovo je prvi put da niti jedan zastupnik nije glasao za Izvještaj o radu VSTV. Mislim da mu je to prva greška koju je napravio”. 

Magazinović je kaže imao pitanja o ubistvu Davida Dragičevića, o tužiocima čije optužnice padaju a oni napreduju…

“Mislim da je ovo početak kraja ovakve strukture VSTV-a i radujem se zbog toga”, dodao je Magazinović. 

Na pitanje zbog čega smatra da Mlađen Božović ne treba biti imenovan za ministra u Vijeću ministara BiH, Magazinović odgovara: “On apsolutno nema kapacitet. Nije znao odgovore na pitanja koja sam mu postavio na Komisiji. Pitao sam ga o LGBT, on je govorio o asfaltiranju puteva. Zašto ga drugi ne podržavaju, to je pitanje njihove političke trgovine”. 

“Paraliza vlasti na bilo kojem nivou utiče na građane, ali što se Kantona Sarajevo tiče ja mislim da je ekipa predvođena SDA malo se preračunala i krenula neustavnim pravcom”, zaključio je Magazinović. 

#BiH #SašaMagazinović #SDPBIH #ParlamentBiH