Članak

Nema dogovora o Skupštini KS, Viteškić zakazuje sjednicu 29. januara?

Nova skupštinska većina ne priznaje Kristić tražeći da sjednicama predsjedava Čelik, a prema novoj ponudi Viteškić. 

SARAJEVO, (Patria) – Nakon što je Mirza Čelik pokušao danas zakazati Kolegij Skupštine na koji se nisu odazvali predsjedavajuća Danijela Kristić niti Vibor Handžić niti Elmedin Konaković, on je izjavio da je samo pitanje ko će predsjedavati 18. i 19. sjednicom Skupštine KS.

Klub SDA sa SBB-om i DF-om dao je ponudu NiP-u, Našoj stranci, SDP BiH i NBL-u da sjednicama predsjedava Smiljana Viteškić (SDA) kao najstarija zastupnica da bi se odblokirao rad Skupštine KS. Dvije sjednice su prekinute zbog nedostatka kvoruma jer se sjednicama ne odazivaju zastupnici nove većine (SDA, SBB, DF, BOSS) koji su na sjednici Skupštine KS 28. decembra 2019. izabrali Čelika za predsjedavajućeg Skupštine KS. 

Dan prije rukovodstvo Skupštine KS Danijela Kristić, Elmedin Konaković i Vibor Handžić su izabrali Kristić za predsjedavajuću, dok Viteškić nije bila na Kolegiju. Odluka o izboru Kristić je objavljena u Službenom listu KS. Nova skupštinska većina ne priznaje Kristić tražeći da sjednicama predsjedava Čelik, a prema novoj ponudi Viteškić. 

S druge strane, iako je na dnevnom redu sjednice trebala biti i odluka o izboru Mirze Čelika u rukovodstvo Skupštine KS, te određivanje datuma sjednice Skupštine na kojoj bi se glasalo o nepovjerenju Vladi KS, zastupnici nove većine nisu se odazvali toj sjednici. Također je propao pokušaj da se zastupnici slože oko usvajanja odluke o privremenom finansiraju KS za prva tri mjeseca 2020. godine jer nije usvojen Budžet.

Vremena je sve manje, a očekivanje da OHR nametne rješenje u ovom slučaju nije izgledno. Sindikati već najavljuju štrajkove ukoliko dođu u pitanje isplate plaća za januar, a upitna su sva socijalna davanja i druge naknade vezane za Budžet KS.  

Čelik je danas poručio da će, ukoliko ne dođe uskoro do dogovora, Viteškić zakazati sjednicu za 29. januar. Rok za usvajanje odluke o privremenom finansiranju je 31. januar. 

#BiH