Članak

Vučić nakon sastanka s Dodikom: Prihvatićemo dogovor iz BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas nakon susreta s Miloradom Dodikom da će prihvatiti svaki dogovor tri naroda u BiH.

BEOGRAD, (Patria) - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas nakon susreta s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da će prihvatiti svaki dogovor tri naroda u BiH.

On je rekao da je Dejtonski sporazum istorijski važan i jedino moguće rješenje. Sve nove ideje mogu proći samo uz saglasnost svih naroda, dodao je.

''Tamo na teritoriji bosanskohercegovačke Federacije živi srpski narod, živi veoma siromašno i zato je naša zajednička obaveza da uradimo sve što možemo da našim ljudima pomognemo i zato s ponosom želim da kažem da ono što smo obećali to smo i ostvarili'', dodao je on, prenosi N1.

Potom je otkrio detalje razgovora s Dodikom.

''Razgovarali smo o očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. To je sporazum od istorijskog značaja i jedino moguće rješenje u kojim su svi gubili, ali i svi dobijali. Rekao sam, što se pozicije Republike Srbije tiče da ćemo prihvatiti dogovor tri naroda. Niko drugi, niti dva naroda mogu jednom narodu da nametnu. Nikakve planove nove, nikakve ideje niti bilo ko sa strane može da čini bez saglasnosti sva tri naroda'', rekao je potcrtavši veliki značaj izgradnje mosta i graničnog prelaza između Srbije i Bosne i Hercegovinu u Bratuncu.

Vučić je dodao da je dio razgovora posvećen i stanju u Crnoj Gori.

''Razgovarali smo o situaciji u regionu. Podržali smo zalaganje Srpske pravoslavne crkve za očuvanje naših svetinja u Crnoj Gori. Verujemo da će takva vrsta dogovora biti postignuta'', dodao je zahvalivši se Dodiku na izuzetnoj saradnju.

 

#Region