Članak

Tuzla: Najavljen projekat 'I CANcer, WE CANcer'

Projekat "I CANcer, WE CANcer“ realizuje se u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu - ReLOaD.

SARAJEVO, (Patria) - Ciljevi i aktivnosti projekta "I CANcer, WE CANcer“ predstavljeni su danas u Tuzli.

Na konferenciji za novinare u BIT Centru, Udruženje PIPOL predstavilo je projekat namijenjen djeci i mladima oboljelim i izliječenim od raka, članovima njihovih porodica i porodicama prerano preminulih mališana, kao i kampanje koje će se realizovati u zajednici do kraja aprila 2020.godine na području grada Tuzla, saopćilo je udruženje PIPOL.

Projekat "I CANcer, WE CANcer“ realizuje se u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu - ReLOaD, koji finansira Evropska unija (EU) a implementira Razvojni program
Ujedinjenih nacija (UNDP). Projekat će se realizovati na području grada Tuzla do kraja aprila 2020.godine.

Ovaj projekat realizuje se s ciljem da se unaprijedi društveni položaj pomenutih kategorija, kroz pružanje psihosocijalne pomoći i podrške i unapređenja socijalne uključenosti za najmanje 100 korisnika sa područja grada Tuzla.

"Rak nije samo bolest pojedinca, rak je istovremeno i bolest porodice, bolest društva. Individidualni i grupni rad sa korisnicima projekta, pomoći će djeci i mladima oboljelim i izliječenim od raka i članovima njihovih porodica da psihološki osnaženi, i socijalno uključeni u skladu sa njihovim mogućnostima, uspješnije funkcionišu u dugotrajnoj borbi za izliječenje i oporavak, a porodicama prerano preminulih mališana će dati dodatnu snagu da nastave živjeti sa teretom nenadoknadivog gubitka. Rad u zajednici će doprinijeti razvoju svijesti, empatije i solidarnosti prema ovoj grupi što je, uz institucionalnu podršku, ključni
preduslov za njihovu društvenu uključenost“, istakla je Amra Saračević, voditeljica projekta.

Realizacija projekta doprinjeti će uspješnijoj društvenoj integraciji najmanje stotinu primarnih korisnika projekta, edukaciji građana različitih dobnih uzrasta kao i uspostavljanju multisektorske saradnje, koja može poslužiti kao temelj za buduće djelovanje prema ovoj, izuzetno osjetljivoj, društvenoj skupini.

#BiH #Tuzla #UdruženjePIPOL #ICANcer,WECANcer