Članak

GAO odlučio: Bijela kuća prekršila je zakon zadržavanjem pomoći namijenjenoj Ukrajini

Donald Trump je 18. decembra u Zastupničkom domu Kongresa službeno optužen za zloupotrebu ovlasti.

SARAJEVO, (Patria) - Bijela kuća “prekršila” je američki zakon kada je obustavila vojnu pomoć namijenjenu Ukrajini, kaže se u odluci nezavisnog tijela koje nadzire vladu, a koje se dotaklo pitanja koje koje se našlo u centru opoziva predsjednika SAD Donalda Trumpa.

"Government Accountability Office (GAO) objavio je danas službenu odluku u kojoj je zaključeno da su službe zadužene za budžetsku politiku Bijele kuće prekršile zakon zadržavši oko 214 miliona dolara dodijeljenih ministarstvu obrane za vojnu pomoć Ukrajini”, navodi javno revizorsko tijelo GAO.

Donald Trump je 18. decembra u Zastupničkom domu Kongresa službeno optužen za zloupotrebu ovlasti.

Optužen je da je zaledio važnu vojnu pomoć Kijevu kako bi ishodio od svog ukrajinskog kolege da provede istragu o njegovom demokratskom suparniku Joeu Bidenu, koji ima najviše izgleda da se u novembru ove godine natječe s njim u utrci za Bijelu kuću.

GAO je izvještaj objavilo uoči početka opoziva u američkom Senatu i to je udarac naporima Bijele kuće da opravda prošlogodišnji potez predsjednika Trumpa.

“Vjerna provedba zakona ne dopušta predsjedniku da zakone koje je donio Kongres zamijeni prioritetima vlastite politike”, navodi GAO.

Trump je zadržao 391 milion dolara, svotu koju je Kongres izglasao kao vojnu pomoć Ukrajini u borbi protiv proruskih pobunjenika na istoku zemlje. Nakon privremenog zadržavanja novac je konačno uplaćen Ukrajini u septembru, no skandal se proširio.

Nakon što je optužnica potvrđena u donjem domu Kongresa, proces opoziva, tzv. ‘suđenje’, nastavlja se u Senatu gdje Trumpovi republikanci imaju većinu.

Članovi Zastupničkog doma pritom igraju ulogu ‘tužitelja’, Bijela kuća ima pravne zastupnike, senatori su porotnici, a procesom predsjedava predsjednik Vrhovnog suda.

Predsjednik može biti razriješen dužnosti ako za to glasa dvije trećine senatora od njih 100.

#Svijet #SAD #DonaldTrump #BijelaKuća #Ukrajina