Članak

Između Nikšića i Šarovića: Hoće li DF i SBB biti slijepi izvršioci politike SDA

Članovi Komisije se kandiduju u skladu sa principom proporcionalne zastupljenosti političkih stranaka u Predstavničkomu domu.

Piše: Amina Čorbo-Zećo


U Zajedničku komisiju za nadzor nad radom Obavještajno – sigurnosne agencije BiH iz Doma naroda PSBiH izabrani su Munib Jusufović, Asim Sarajlić, Nikola Špirić, Sredoje Nović, Marina Pendeš i Bariša Čolak. 
Špirić je zbog nezakonitog djelovanja u julu 2017. godine smijenjen sa čela Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH zbog upućivanja lažnog dokumenta OSA-i iako Komisija nikada nije usvojila takav dokument. Inače u OSA-i radi sin Nikole Špirića. 

U skladu sa utvrđenim prijedlogom iz Predstavničkog doma PSBiH u ovu Komisiju sutra bi trebali biti imenovani Safet Softić, Nenad Stevandić, Predrag Kožul, Nermin Nikšić, Mirko Šarović i Zlatan Begić.
Među njima birat će se i predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno – sigurnosne agencije BiH, a prvi čovjek Komisije birat će se između Nermina Nikšića (SDP) i Mirka Šarovića (SDS). 

Članovi Komisije se kandiduju u skladu sa principom proporcionalne zastupljenosti političkih stranaka u Predstavničkomu domu. U Komisiji su zastupljena sva tri konstitutivna naroda, a po zakonu predsjedava neko od opozicionih zastupnika, a što su u ovom slučaju Nikšić i Šarović. 

Kako otkrivaju izvori Patrije u Komisiju je bio predložen i Mirsad Kukić, ali je ipak povučen prijedlog, a prihvaćeno ime Mirka Šarovića, jer SDA želi na mjestu predsjedavajućeg nekog ko nije Bošnjak s obzirom da na mjestu direktora OSA-e žele da zadrže Osmana Mehmedagića, iako nema zakonskih smetnji da predsjedavajući Komisije bude iz istog konstitutivnog naroda kao i direktor OSA-e.

Bit će zanimljivo sutra vidjeti glasanje zastupnika SBB-a i DF-a. Koliko će državotvorni biti ili su zbilja samo slijepi putnik u provođenju politike SDA. Šutnja oko činjenice da je rukovodstvu Obavještajno sigurnosne agencije BiH istekao mandat, uprkos što je imenovano i novo Vijeće ministara BiH, dokazuje da je plan skovan. Samo treba sada karte baciti na sto. Generalnom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću, kojem je poništena diploma, a upitne su i druge koje posjeduje mandat je istekao 19. novembra 2019. godine, ali je on još uvijek na čelu OSA-e.

Poznato je da je Bakir Izetbegović, lider SDA u toku pregovora sa koalicijskim partnerima HDZ-om i SNSD-om tražio da se dvije pozicije ne diraju, to je ona od njegove supruge Sebije Izetbegović – direktorica KCUS-a i poziciju direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

Iako su iz SNSD-a najavljivali da neće podržati imenovanje Osmana Mehmedagića za direktora OSA-e BiH jer je ta agencija, kako je kazao, radila na destabilizaciji entiteta RS, to su pogazili i očito prešutno dali ovu funkciju SDA.

Dokaz je i šutnja Zorana Tegeltije (SNSD) kojeg smo još 25. decembra pitali šta će učiniti po ovom pitanju, jer je direktno po funkciji odgovoran za imenovanje direktora OSA-e. Odgovor do danas nismo dobili. Šute i u Predsjedništvu BiH, i njima je poslan isti dopis, ali odgovora nema. 

Šute Fahrudin Radončić (SBB) i Željko Komšić (DF). Oni su partneri Izetbegovića i ostalih, ali su bili i najglasniji upućujući kritike na rad Mehmedagića, posebno se reakcija očekivala od Radončića, sadašnjeg ministra sigurnosti BiH. On je ranije kazao da će na ovu funkciju biti izabran najbolji kandidat.

Koliko je SDA stalo do države lako je i zaključiti u njihovom odnosu spram ove značajne institucije, jer su zbog jednog čovjeka doveli u pitanje legitimiteta ove funkcije. Radončić je taj koji se zaklinje u zakonitost i legalitet u radu, pa je nejasno kako onda ne traži rješavanje ovog problema. 

Ukoliko su SDA, HDZ i SNSD, te DF i SBB odlučili da treba ostati Mehmedagić na poziciji direktora OSA-e, sutra će podržati imenovanje Šarovića za predsjedavajućeg Komisije. Kako se danas šaputalo po Parlamentu BiH imenovanje Šarovića omogućava SDA da manipulira i sa SNSD-om i koalicijom, jer uvijek mogu promijeniti Milorad Dodika strankama iz Saveza za promjene. Posebno sada kada je upitno imenovanje Mlađena Božovića za zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice.
 

#BiH