Članak

Nastavak sjednice Skupštine: Osigurana većina za Odluku o privremenom finansiranju?

Posljednja dva dana traju kosultacije između stranaka koje imaju zastupnike u Skupštini KS kako bi se pronašlo rješenje za održavanje sjednice.

SARAJEVO, (Patria) - Sjednica Skupštine KS koja je prekinuta 8. januara zbog nedostatka kvoruma jer sjednici nisu prisustvovali zastupnici nove većine SDA, SBB i DF-a sutra će biti nastavljena, najavljeno je iz Skupštine KS. Sjednici je tada prisustvovalo 15 zastupnika Naroda i pravde, NS, NBL-a, SDP BiH, Damir Nikšić i Damir Marjanović (u kašnjenju). 

Na dnevnom redu je Prijedlog odluke o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo za period od 01.01. do 31.03.2020. godine, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za period 01.01.2020. godine do 31.03.2020. godine, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju potreba Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo za period 01.01. do 31.03.2020. godine.

Posljednja dva dana traju kosultacije između stranaka koje imaju zastupnike u Skupštini KS kako bi se pronašlo rješenje za održavanje sjednice da bi se usvojila odluka o privremenom finansiranju KS kako KS ne bi ušao u finansijsku blokadu čime bi bile upitne januarske plaće, socijalna davanja, te druge naknade građanima KS. Konsultacije su obavljali Damir Nikšić i Damir Marjanović pozivajući obje skupštinske većine na rješenje.

Još uvijek nema zvanične potvrde da je postignut dogovor da će se zastupnici nove većine predvođene SDA odazvati ovoj sjednici, ali je indikativno da je poziv upućen i da će sjednica biti održana samo pola sata prije 18. radne sjednice. Na toj 18. radnoj sjednici zastupnici bi trebali utvrditi datum sjednice na kojoj će biti izglasano nepovjerenje Vladi KS prema zahtjevu 18 zastupnika nove većine u Skupštini KS. Također na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o potvrđivanju kandidata za izbor predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo odnosno Mirze Čelika u rukovodstvo Skupštine KS umjesto Elmedina Konakovića. 

Odluka o izboru Danijele Kristić za predsjedavajuću Skupštine KS objavljena je u Službenom listu, dok odluka o izboru Mirze Čelika za predsjedavajućeg Skupštine na sjednici koju je nova većina održala 28. decembra nije objavljena. Nova većina tvrdi da je Čelik već predsjedavajući te traže pečat koji je Konaković sklonio od kako je kazao "nelegalnog korištenja". Ukoliko ne bude vraćen pečat do sutrašnje sjednice nova većina najavila je da neće prisustvovati najavljenoj sjednici. 

#BiH