Članak

Kad Galić i Halač kombinuju, ljubitelj velike Srbije komanduje na istočnoj granici

Galić i Halač, nekom svojom logikom u jeku migrantske krize postavljaju Vasić Radomira, koji veliča RS i Srbiju da rukovodi TU Istok, na kojem je najveći priliv migranata.

Piše: Rasim Belko


Od 1. januara 2020. godine vršilac dužnosti načelnika Terenskog ureda (TU) Istok - Višegrad Granične policije Bosne i Hercegovine je Radomir Vasić. Prethodni načelnik ovog TU Fahrudin Ibrić vraćen je u Sarajevo na mjesto načelnika TU Aerodrom. 

Izvori Patrije iz Granične policije BiH smatraju da je opet riječ o kadrovskoj kombinatorici Fahrudina Halača, zamjenika direktora Granične policije BiH, jer se radi o pozicijama predviđenim za Bošnjake.

Sve se to, navode izvori, dešava u jeku migrantske krize. Ako je postojala potreba oslobađanja mjesta načelnika TU Istok kako bi se neko činovao na to mjesto, onda je Halač morao insistirati kod direktora da na mjesto v.d. načelnika ovog terenskog ureda postavi samostalnog inspektora iz redova bošnjačkog naroda. 

Izvori iz Granične policije poručuju da Halač ni u kojem slučaju nije smio dopustiti da to bude Radomir Vasić, bez obzira na to što je on bio pomoćnik načelnika. 

“Svima nam je poznato o kome se radi u Vasićevom slučaju, jer je on sve osim profesionalni policijski službenik”, kažu ogorčeni granični policajci.

Podsjećaju nas granični policajci na tekst portala Klix od 29. oktobra prošle godine, u kojem je komandir Granične policije Višegrad vrijeđao lidera SDA Bakira Izetbegovića i veličao Srbiju. 

“Zbog nedoličnog ponašanja na društvenim mrežama već duže vrijeme, odnosno narušavanja kodeksa policijskog službenika, aktuelni komandir Granične policije BiH u Višegradu Radomir Vasić mogao bi biti prijavljen unutrašnjoj kontroli GP-a. Tako je Vasić na svom profilu na Facebooku, između ostalog, dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića vrijeđao riječima "nazovite 911 i pomozite ovom bijednom čovjeku".

Istovremeno, objavio je u niz navrata poruke poput "da nam živi Republika Srpska i njena majka Srbija", pisao je tada Klix.ba.

Vasić nije stao kod vrijeđanja Izetbegovića i veličanja Srbije. Nastavio je ispoljavati svoj velikosrpski nacionalizam. 

Na društvenim mrežama je objavio niz spornih fotografija u uniformi Granične policije BiH, čime je prekršio naredbu direktora Granične policije kojom je zabranjeno objavljivanje fotografija u uniformi na društvenim mrežama. 

No, Vasić je očito miljenik ljudi poput Fahrudina Halača i Zorana Galića, pa je valjda tako 2012. godine nagrađen srebrenom policijskom značkom, iako je istovremeno bio pod istragom Unutrašnje kontrole Granične policije. Protiv njega je tada bila pokrenuta istraga zbog kršenja Zakona o graničnoj kontroli, a na osnovu prijave Sindikata Granične policije BiH. 

Naši izvori ne znaju je li i na koji način okončan ovaj predmet protiv Vasića, ali su ogorčeni zbog činjenice da osoba koja veliča Srbiju, ima sumnjive aktivnosti u svojoj biografiji, danas vodi TU Istok. Granični policajci kažu da postoji dovoljan broj samostalnih inspektora Bošnjaka, koji su na neki način “sklonjeni” u sjedište Granične policije, a koji su s punim pravom mogli biti imenovani na poziciju v.d. načelnika TU Istok.

Galić i Halač, nekom svojom logikom u jeku migrantske krize postavljaju Vasić Radomira, koji veliča RS i Srbiju da rukovodi TU Istok, na kojem je najveći priliv migranata, a uz opće poznati stav Republike Srpske o migracijama. Sumnja je u velikoj mjeri opravdana, jer ko može garantirati da velikosrpski nacionalista neće pokazati put migrantima ka Bihaću, Tuzli ili Sarajevu.

Granični policajci često su se u proteklom periodu obraćali bivšem ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću. Ta obraćanja najčešće su se gubila u kancelarijskim ladicama Ministarstva. Da li će se obraćati i novom ministru Fahrudinu Radončiću ne znamo, ali ono što zasigurno znamo je činjenica da bi Radončić morao reagovati u ovakvim i sličnim situacijama u državnim policijskim agencijama. To mu je i obaveza i odgovornost.

Tužno je, kažu nam razočarani granični policajci, da se rade kombinatorike van zdrave pameti. Nadalje dodaju da je Jedinica Granične policije Zvornik od 1. januara ove godine ostala bez komandira i napominju da je to jedna od jedinica koje su najviše izložene migrantskoj krizi. 

Jedinicom sada rukovodi pomoćnik komandira, a granični policajci smatraju da će tako ostati sve dok Halač i Zoran Galić ne činuju nekog koga su “zacrtali” na poziciju komandira Jedinice Zvornik.

Smatraju da je možda posrijedi i kažnjavanje neposlušnih policajaca, onih koji znaju i misle svojom glavom. To je dodaju postala uobičajena praksa menadžmenta na čelu s Galićem i Halačem. 

Kao opravdanje navedenoj tvrdnji navode činjenicu da je dosadašnji komandir Jedinice Zvornik Mirel Imamović prebačen za komandira Jedinice Aerodrom Tuzla, dok je komandir Jedinice Aerodrom Tuzla Muhidin Memić prebačen za komandira Jedinice za podršku i kontrolu (JPK) Jug - Čapljina.

Mjesto komandira Jug - Čapljina mjesecima je bilo upražnjeno i umjesto da se na tu poziciju rasporedi neko s tog podneblja, kao primjera radi Emir Tanović, koji živi u Mostaru, a radi u Sarajevu kao šef odsjeka za međunarodnu saradnju. Nezadovoljni graničari pitaju se kao menadžment umjesto logičnog rješenja, na Jug pošalje policijskog službenika koji živi u Sarajevu. 

Znači graničar iz Sarajeva radit će u Čapljini, dok će recimo Emir Tanović, iz Mostara, raditi u Sarajevu. Time se šteti i budžetu Granične policije BiH, odnosno državi, jer po pravilima, ako je mjesto rada od mjesta stanovanja udaljeno više od 80 kilometara, graničar dobiva naknadu za odvojeni život, plaća mu se stan… Tako će se odvojeni život i stan plaćati i Memiću i Tanoviću, koji su samo primjeri pogrešnog rada menadžmenta - Galića i Halača.

Možda tako treba, po “zaslugama”, ko će ga znati, poručuju nezadovoljni granični policajci i dodaju da to nema ni u filmovima. 

Kada je riječ o Muhidinu Memiću, sadašnjem komandiru JPK Jug, granični policajci smatraju da je postao meta određenih struja u Graničnoj policiji BiH. Prema ovim informacijama pristižu anonimne prijave na njegov rad, a zbog toga ga istražuju Unutrašnja kontrola i Centralni istražni ured.

Zbog toga, kažu nezadovoljni granični policajci, svi su uvjereni da se zapravo radi o disciplinovanju i kažnjavanju nepodobnih, a jedino u što nisu sigurni jeste pitanje radi li to direktor Galić ili zamjenik Halač. Pitaju se zbog čega je sada Memić u nemilosti menadžmenta, jer do sada to nije bio slučaj, već je sve bilo suprotno. 

Čini se da je Galiću i Halaču udarilo u glavu stimulisanje sekretarica, pa se granični policajci pitaju zašto rade sve nabrojane kombinatorike. 

Ako je ovo Halačevo djelo radi kadrovske kombinatorike Bošnjaka, onda njemu nije bitna ni država, niti su mu bitni Bošnjaci i pitamo se za čije interese radi taj Halač, kažu nezadovoljni policajci i dodaju “ili možda više ništa nije važno”. 

Na kraju, kada sve sumiramo, očito je da bošnjačka politika, predvođena SDA kadrira po državu opasne ljude, a Granična policija je možda jedan od egzaktnijih primjera loše politike te stranke. 

Dakle, vrh bošnjačke politike dopušta Galića, Galić čuva Halača, a Halač interese i kadrove vrha bošnjačke politike. O granici i državi ni vrh, ni Galić ni Halač ne mare mnogo.

#BiH #GraničnaPolicijaBiH #ZoranGalić #RasimBelko #AgencijaPatria #FahrudinHalač #RadomirVasić