Članak

Subotić: Srbija i Zapadni Balkan ne trebaju računati na popustljivost EU u oblasti vladavine prava

"Drugim riječima, iako je EU sve više zabrinuta zbog uticaja trećih aktera na Zapadnom Balkanu, poput Rusije i Kine, njoj ne treba nova Mađarska ili Poljska", rekao je Subotić.

SARAJEVO, (Patria) - U tekućoj godini, koja predstavlja početak novog institucionalnog ciklusa EU, može se očekivati veća posvećenost EU pitanjima Zapadnog Balkana, ali ne treba računati na popuštanje u oblasti vladavine prava koja je sve značajnija, smatra istraživač u Centru za evropske politike (CEP) Strahinja Subotić.
 
Veću posvećenost EU Zapadnom Balkanu on očekuje s obzirom na to da bi nova "geopolitička" Evropska komisija trebalo ozbiljnije da djeluje na geostrateškim interesima Evrope koji podrazumijevaju i stvaranje čvršćih odnosa sa regionom.
 
Srbija međutim, kaže Subotić, ne treba da očekuje da će joj zbog toga EU gledati kroz prste tokom 2020, pošto pitanje vladavine prava dobija sve više na značaju u EU, što se jasno vidi i analizom prioriteta nove Komisije.
 
"Drugim riječima, iako je EU sve više zabrinuta zbog uticaja trećih aktera na Zapadnom Balkanu, poput Rusije i Kine, njoj ne treba nova Mađarska ili Poljska", rekao je Subotić za EURACTIV.rs i Betu.
 
Na pitanje šta se može očekivati od reforme procesa proširenja za koju se zalaže francuski predsjednik Emmanuel Macron, Subotić je rekao da je neophodno prije svega utvrditi na koga se tačno odnosi ta ideja i na koji način.
 
Subotić smatra da je realno očekivati da će tokom 2020. Francuska nastaviti da insistira na neophodnosti reforme politike proširenja i da ne treba očekivati da će dići ruke od ove svoje ideje, uprkos protivljenju odredjenog broja  članica.
 
On je rekao i da je u interesu Zapadnog Balkana da se jasno izjasni o tom pitanju i da zajednički stupi u konstruktivni dijalog sa institucijama EU i državama članicama.

#Region #ZapadniBalkan #Srbija #Region #StrahinjaSubić