Objavljeno u kategoriji BiH na 11.01.2020 11:35:00

Kad Burzić pomaže: Mirza Čelik izbjegao Zadrugu, pa postaje prvi čovjek Skupštine

Foto Arhiv

SARAJEVO, (Patria) - Većina bh. javnosti posljednjih dana okrenuta je ka dešavanjima u Kantonu Sarajevo. Iako se na društvenim mrežama šaljivo vodi kampanja “gdje je pečat”, situacija je daleko od komične. Građani glavnog grada guše se u smogu, upitne su januarske plaće, hitno je potrebno riješiti sigurnost u javnom gradskom prijevozu remontom pruge, kao i sigurnost na ulicama uslijed pojačanog prisustva migranata…

No, sve to nije dovoljno za obje skupštine pod jednim krovom. Onu predvođenu Elmedinom Konakovićem (NiP) i drugu SDA struju koju treba da uspostavi novi predsjedavajući Mirza Čelik.
No, za Čelika se već pisalo pune četiri godine o sumnjivim poslovima, sukobu interesa, a bivša glavna sarajevska kantonalna tužiteljica Dalida Burzić pobrinula se da iz optužnice u predmetu Zadruga misteriozno nestanu najmoćniji i najbitniji akteri ovog slučaja. Među njima i Mirza Čelik dugogodišnji kadar SDA. Prije nego je stupio na dužnost u Skupštinu Kantona Sarajevo, bio je odgovorno lice u porodičnoj kompaniji „Telefongradnja“. Krajem februara 2018. godine ispitan je u svojstvu osumnjičenog. Nije optužen, a očemu je opširno pisao i Žurnal.info.

Dalida Burzić je ubrzo nakon ovog slučaja imenovana za sutkinju Suda BiH!

Iako je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mirza Čelik  direktorsku poziciju u vlastitoj firmi „Telefongradnja“, napustio formalno, nakon što je izabran u Skupštinu, on je i dalje u direktnom sukobu interesa.

Sa pozicije skupštinskog zastupnika Čelik ima mogućnost da utječe na to da privatna firma u vlasništvu njegove porodice prođe na tenderima u javnim kompanijama. Samo od KJKP „Park“ porodica Čelik je u 2015. godini naplatila blizu 300.000 KM na ime održavanja javne rasvjete na području Kantona Sarajevo. Firmu Telefongradnja d.o.o. osnovao je 1983. godine u Sarajevu Mirzin otac Rasim Čelik. Firmu je od 1997. godine vodio Mirza Čelik. Nakon što je izabran u Skupštinu Kantona Sarajevo, na direktorsku poziciju došao je izvjesni Edin Prljača.

Osim “Parka”, porodici zastupnika Mirze Čelika, glavni izvor prihoda do prije nekoliko godina dolazio je i iz još jedne javne kompanije – BH Telecoma, koji kontroliše njegova matična stranka SDA, te stoga ne čudi što je redovno prolazio na svim tenderima. 

Na službenoj stranici Telefongradnje navodi se da je porodica Čelik u periodu od 2003. do 2009. godine od BH Telecoma zaradila više od 3,6 miliona KM. Druge reference se, zanimljivo je, ne navode. Prije nego je došao u Skupštinu KS, Stranka demokratske akcije je Mirzu Čelika 2010. imenovala za predsjednika Skupštine KJKP Toplane, a tri godine poslije došao je za predsjednika Skupštine KJKP Tržnice-pijace.
 


Tagovi

Skupština KS Mirza Čelik

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android