Članak

Vladimir Popović opet u akciji: Kako urušiti Graničnu policiju BiH

Pravilnik je tada prezentirao Vladimir Popović, jedan od najviših službenika GP-a.

SARAJEVO, (Patria) - Prije tri godine, tačnije u aprilu 2017., pred prošlim sazivom Vijeća ministara BiH našao se prijedlog novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Granične policije BiH. Prije toga, Prijedlog pravilnika je prezentiran u zgradi Direkcije Granične službe BiH u Sarajevu i odmah izazvao je oprečne stavove unutar ove policijske agencije.

Pravilnik je tada prezentirao Vladimir Popović, jedan od najviših službenika GP-a. Upravo je Popović određivao radne grupe koje su radile na izradi Pravilnika i one su bile sastavljene od inspektora hrvatske i srpske nacionalnosti, dok su dva inspektora bošnjačke nacionalnosti bila navedena samo na papiru.

Ispostavilo se da novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji u GP BiH zapravo nije ništa drugo nego još jedna pobjeda nad strukom i razumom, a sve pod plaštom reformi. Pravilnik se već tada mogao čitati kao udar na temeljne vrijednosti Bosne i Hercegovine te direktno urušavanje načela balansa konstitutivnih naroda.

Još preciznije: Prijedlog Pravilnika tražio je jednonacionalne službe na graničnim prijelazima. Prioritetno, u njima bi radilo lokalno osoblje, što je bio još jedan poseban apsurd. Granična policija bi po Pravilniku trebala imati 11 regionalnih ureda: Bihać, Gradiška, Brčko, Biljeljina, Zvornik sa Aerodromom Tuzla, Višegrad, Trebinje, Čapljina, Grude, Bosansko Grahovo i Aerodrom Sarajevo.
Dakle, dobili bi pet novih terenskih ureda u kojima bi se uhljebilo većinom loklano stanovništvo.

Kako tada tako i danas Vladimir Popović sa novim Vijećem ministara opet juriša starim stazama. Uposlenici GP BiH koji se, naravno, opet protive ovakvoj brutalnoj podjeli kadrova prema teritoriji na kojoj žive ovo vide kao koncept jednak onome koji zagovaraju aktuelne političke elite na čelu sa HDZ-om BiH. Ukoliko Pravilnik zaživi u praksi vrlo brzo pokazat će se da je poslužio uskim stranačkim interesima i dodatnom „zaokruživanju nacionalnih teritorija“.

U izradi novog Pravilnika svojevremeno nije učestvovao direktor GP Zoran Galić. Danas on opet šuti i ne iskazuje stav na ovu obnovljenu podvalu Popovića. Dakle, udari na Graničnu policiju BiH se nastavljaju. Tragično i paradoksalno napadi dolaze iz same Granične policije. Vijeće ministara BiH je pred starim-novim izazovom. 

#BiH