Članak

Politička deblokada: Britanski Donji dom podržao prijedlog Brexita 31. januara

Donji dom britanskog parlamenta je izglasao prijedlog o izlasku iz EU 31. januara čime će Velika Britanija izaći iz trogodišnje političke blokade.

(Patria) – Donji dom britanskog parlamenta izglasao je prijedlog o izlasku iz EU 31. januara čime Velika Britanija također izlazi iz trogodišnje političke blokade.

Britanski zakonodavci glasali su 330-321 u korist prijedloga Sporazuma o povlačenju iz EU koji će postati zakon nakon što ga podrži Gornji dom parlamenta.

Ovo je još jedna pobjeda premijera Borisa Johnsona koji je obećao da će izvesti Veliku Britaniju iz EU u za to predviđenom roku.

Podsjetimo, ishod referenduma o Brexitu 2016. godine značio je tijesnu pobjedu polovine britanskog društva koje je u to vrijeme glasalo za izlazak iz bloka. Međutim, tokom naredne tri godine zakonodavci su uporno obarali svaki prijedlog sporazuma o uvjetima Brexita prethodne premijerke Therese May i sadašnjeg premijera Johnsona.

Međutim, izlaskom iz EU, koji je nakon glasanja Donjeg doma sada pravno izvjestan, Brexit kao proces se ne završava jer preostaju dugi i iscrpni pregovori između Velike Britanije i EU o budućem odnosu u pogledu trgovine, sigurnosti i drugih područja – tzv. prelazni period koji će trajati do kraja 2020. godine, a koji bi se mogao pokazati složenijim od samog izlaska iz bloka.

S tim se slaže i glavni pregovarač za Brexit ispred EU, Michel Barnier, koji je u četvrtak izjavio da je britanski cilj da do kraja 2020. postigne puni trgovinski sporazum sa EU – u najmanju ruku 'nerealističan'.

- Ne možemo očekivati da ćemo se složiti u pogledu svakog aspekta našeg novog partnerstva, tvrdi Barnier, ali dodaje da je EU 'spremna dati sve od sebe u narednih 11 mjeseci' da se to i postigne.

Prelazni period za koji premijer Johnson tvrdi da ne zahtijeva više od godinu dana, podrazumijeva detaljni dogovor između Velike Britanije i EU o svakom aspektu odnosa, npr. trgovini roba i usluga, avijaciji, lijekovima, sigurnosti itd.

I dok britanska strana smatra da je preostalih 11 mjeseci dovoljno za dogovor, EU tvrdi da je to premalo vremena – naročito zato što dvije strane imaju više suprotnih nego zajedničkih stavova.

 

#Svijet